„Célunk az értékeink megőrzése”

A nyár talán egyik legnagyobb híre, hogy hosszas keresgélés után sikerült befektetőt találnia az önkormányzatnak a Zsolnay-gyár számára, így a patinás üzem nemsokára ismét régi fényében csilloghat. Páva Zsolt polgármestert többek között a Zsolnay további sorsáról, a tradíció ápolásáról kérdeztük.

hirdetés

– Szinte a semmiből bukkantak elő a Zsolnay Porcelánmanufaktúra befektetői, akik most a menedzsmentjogokat szerezték meg, s 49 százalékos tulajdonra tettek szert, egyúttal tőkeemelést is végrehajtanak. Milyen elvárásokat támaszt a város?
– Elsősorban azt szeretnénk, hogy több évtizedes vergődés után ismét egy, a piacon már komoly szereppel bíró cégcsoport segítségével ismét pályára álljon a nagy múltú, patinás gyár. Tetszik a befektető hozzáállása, hiszen ingatlanfejlesztései révén hasznosítja majd az általa megtermelt épületkerámiákat. Bízom benne, hogy a Zsolnay díszítőelemeknek így újra híre megy a nagyvilágban, ami további megrendeléseket indít el. Elsősorban tehát ez az új lendület lehet a záloga a gyár területén hamarosan megvalósuló fejlesztéseknek, a gyártókapacitás modernizálásának, hosszú távon akár új munkahelyek létrejöttének.

– Mi lesz a dísztárgyakkal?
– A befektető szerintünk is támogatható koncepciója, hogy az épületkerámiák gyártásának fejlesztését követően a megszerzett profittal ismét fel lehet virágoztatni a dísztárgy-előállítást. Ezen a területen akkor lehet minőségi ugrásról beszélni, ha nem tucattermékként jelenik meg a Zsolnay, hanem valóban egyedi, magas áron értékesíthető remekekkel áll elő. Azt a fajta irány, hogy a Zsolnay tömegtermelésre álljon át, nem tudjuk támogatni. Szerencsére ez a befektető esze ágában sincs.

– Ha már remekekről szólt: szeptemberben megnyílik a világon ismert legnagyobb Zsolnay-kollekciót, az úgynevezett Gyugyi-gyűjteményt bemutató állandó tárlat a kulturális negyedben, s ehhez kapcsolódóan mozgalom is indult. Az már kevésbé ismert, mit takar az össznépi értékmentés?
– A hatszáz mű, amelyet megvásárolt a város több száz millió forintért, a világon a legnagyobb. Úgy gondoltuk, a kollekció helye itt van Pécsett, ahol a Zsolnayak alkottak, dolgoztak. Az Értékmentők mozgalma nem más, mint egy közösségi élmény, egy közös tudat alapja, mely adománygyűjtéssel párosul. Az a célunk, hogy minden pécsi érezze magáénak a gyűjteményt, erősödjön a lokálpatriotizmus, az együvé tartozás. Kezdő lépésként egy tetszetős tájékoztató kiadványt juttatunk minden háztartásba, hogy ezzel is segítsük a Zsolnay-értékek felőli tájékozottságot, s egy csekket is mellékelünk. Aki úgy érzi, támogathatja céljainkat, a gyűjtemény Pécsre hozatalát.

– Milyen állomásai lesznek a kampánynak?
– Nem szeretnék a dolgok elébe menni, de közösségi eseményekre kell elsősorban gondolni. Ezek célja, hogy az Értékmentők igazi önszerveződő társadalmi csoporttá alakuljanak. Ebbe egy közös gyárlátogatás ugyanúgy belefér, mint egy koncert. Nem utolsósorban megjegyzem: aki anyagilag is támogatja hitvallásunkat, valamilyen formában nyomot hagyhat a kulturális negyedben is, neve nem merülhet feledésbe.

hirdetés