„Csakis Pécs, minden szinten…”

Csizi Péter már évek óta dolgozott az országgyűlésben Bánki Erik titkáraként, így nem volt számára új a közeg tavaly, amikor parlamenti képviselővé választották. Azóta egy teljes munkamentes napja nem volt a közben alpolgármesterré is kinevezett honatyának, aki minden fórumon a pécsi értékekért harcol.

hirdetés

Bár Csizi Péter még harmincéves sincs, eddigi élete csaknem felét a politika és a népképviselet szolgálata tette ki. A pécsi Fidelitast tizenhat évesen alapította meg, húsz évesen már bizottsági szakértő volt az önkormányzatnál, huszonegy évesen pedig Bánki Erik országgyűlési képviselő titkáraként dolgozott. Még huszonnyolc sem volt, amikor parlamenti mandátumot szerzett, s kisvártatva Pécs alpolgármesterének is megválasztották a rendkívüli munkabírású képviselőt.

Mint azt a PécsMa.hu-nak elmondta, családja és felesége megértésére is szüksége van ahhoz, hogy a sors által felkínált lehetőségekkel élni tudjon, s ellássa feladatait. A pécsi érdekekért minden egyes fórumon kiálló honatya képviselősége első évével kapcsolatban megemlítette: karácsonyon kívül egyetlen teljes szabadnapja sem volt, s a továbbiakban is lesz tennivalója bőven.

„Lázár János országgyűlési frakcióvezető megválasztásom után feltette a kérdést, milyen feladatot szánok magamnak? Gondolkodás nélkül azt feleltem: egytől-egyig pécsi ügyeket szeretnék vinni, pécsi érdekeket szeretnék érvényesíteni. Nekem a képviselőség eszköz ahhoz, hogy a városért dolgozhassak” – mondja, majd hozzáteszi: évek óta ismeri az államtitkárokat, a kormánytagokat, így sokszor a folyosón, s külön megbeszéléseken tudja szóba hozni a baranyai megyeszékhely problémáit.

Megemlítette: a végrehajtásokról szóló törvény módosításakor sikerült elérnie, hogy az egyik pécsi fogadóóráján szóba kerülő probléma orvoslását építsék jogszabályba. A kilakoltatási moratórium azóta a kezesekre is vonatkozik. A szociális törvény kapcsán az idősek otthonba való bejutását könnyítették meg pécsi tapasztalatok alapján kialakított javaslata mentén. A sporttámogatások szabályainak megváltoztatása is pécsi előtörténet alapján került napirendre.

Többedmagával elérte, hogy a látványsportokban (kosár-, kézi-, vízilabda, jégkorong és futball) részt vevő élcsapatok számára felajánlhassák a cégek nyereségadóik ötven százalékát.

Az alkotmány módosításakor a család és a gyermek védelme kapcsán kért szót, s épültek be javaslatai az alaptörvénybe, de az adó- és járulékterhekkel kapcsolatos jogszabály módosításánál is figyelembe vették javaslatait. Utóbbi törvénybe bekerült, hogy a 35 év alatti fiatalok lakáshoz juttatását támogatják azzal, hogy az illetékteher megfizetésére részletfizetési lehetőséget ad az állam.

Csizi Péter elmondta: szinte minden megnyilvánulását pécsi szakértők vagy civilek javaslatai alapján teszi meg, s elsődlegesen a helyi érdekek érvényesítéséért harcol. Így lesz ez a jövőben is, amikor több sarkalatos törvényt is módosít a ház. Komoly munka lesz az is, amikor az önkormányzati feladatok átszervezése kerül majd terítékre, vagy amikor a gyermekvédelmi szabályokat módosítják.