„Ez mind, mind pécsi kesztyű”

Szövetkeztek a pécsi kesztyűsök annak érdekében, hogy a 150 évre visszatekintő kesztyűgyártás jövője is biztosított legyen. A Pécsi Kesztyű Klaszter kedden alakult meg, s az egyesülés tagjainak a gazdasági együttműködésen túl egy kesztyűmúzeum létrehozása is a célkitűzései között szerepel.
A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére jött létre abból a tíz cégből álló szerveződés, amelynek az a célja, hogy ezen ágazat vállalkozásit támogassák, munkájukat elősegítsék, közös értékesítési rendszert alakítsanak ki, közös reklámanyagokat készítsenek, a partnerkapcsolataikat előremozdítsák, valamint a későbbiekben e területtel kapcsolatos szakképzést indítsanak el.

hirdetés

Mint azt az egyik pécsi cég ügyvezetője, a klaszter elnöke, Marczi Gábor közölte, azt szeretnék elérni, hogy a jövőben is fennmaradjon ez a tradicionális kézműipari ágazat, ezzel együtt egy múzeum létrehozását is kezdeményezik, ahol a jelenleg állami tulajdonban lévő, ám dobozokban heverő gyűjteményt állítanák ki – vagy a Várostörténeti Múzeumban, vagy a Zsolnay-negyedben kaphatna helyet a közel ezer négyzetméteres tárlat.

A pécsi kesztyűgyártás 150. évfordulója szeptemberben lesz, s a szerveződés a Pécsi Napok keretében egy egész napos ünnepséget rendezne, amely keretében bemutatnák a gyártás folyamatát, s a nemzetközi piacon is ismert termékeiket.

Marczi elmondta azt is, hogy jelenleg Pécsett közel 300-400 ezer kesztyűt gyártanak, amelynek 95 százalékát külföldön értékesítik, elsősorban Nyugat-Európában és Oroszországban adnak el termékeikből. Mint mondta, az is egyik kiemelt céljuk, hogy a jól ismert reklámszlogennel élve – „ez mind, mind pécsi kesztyű” – ismét meghódítsák a belföldi vevőkört is.