„Kezelésbe veszik” a Pintér-kertet

Régi-új, igazán egyedi látványossággal bővül a pécsi vonzerők amúgy is népes tábora a tettyei Pintér-kert bővítése, felújítása után. Az utóbbi évtizedekben agresszív növényfajokkal elburjánzott arborétumot hatvanmillió forintos uniós forrásból kezdik felújítani egy hónapon belül.

hirdetés

Buchert Eszter, a Pintér János botanikus által 1926-tól kialakított arborétumot jelenleg kezelő Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának helyettes vezetője lapunk kérdésére elmondta: az uniós pályázat két évvel ezelőtti benyújtása után pár héten belül megkezdődhet a felújítási munka a területen.

Buchert Eszter szerint amennyiben sikeres lesz a közbeszerzési eljárás, akkor első körben építészeti munkák indulnak. A vegetációs időszak beindulása miatt a nyáron a támfalak és a sétány felújítása kezdődik meg, valamint kicserélik a kertet övező kerítést is.

Mindezeket követően az őszi időszakban az elburjánzott, agresszív módon terjeszkedő növények irtásával folytatódik a munka. Jövő tavaszra így már csak a válogatott, a környéken ritkaságnak számító, védett növények visszatelepítése marad hátra a közel száz éve létesített, és több mint 30 éve országos védelem alatt álló arborétum teljes körű rehabilitációjához.

A helyettes igazgató a várható nyitással kapcsolatban azt mondta, jövő tavaszra készülhet el teljes pompájában a kert. Addig is folyamatos marad a nyitva tartás, így a látogatók a következő hónapokban a megújulás folyamatait is szemügyre vehetik.

A kertben Közép-Európa számtalan, Magyarországon nem honos fenyő-, lombosfa- és cserjefaj él. A megújuló arborétum a nemzeti park reményei szerint jól szolgálhatja majd a természeti és a történeti értékek megőrzését, a szemléletformálást, az oktatási feladatok színvonalasabb ellátását.

A kert legnagyobb értéke a számos orchideafaj, de megtalálhatók itt a Mecsek déli oldalainak őshonos növényfajai is, szubmediterrán és mediterrán jellegű növények társaságában. Gyakori a kertben a molyhos tölgy, a mediterrán növényzethez tartozik a babérszuhar, a júdásfa, a fügefa és a gránátalma. Májusban, virágzáskor gyönyörű a kert fás bazsarózsa gyűjteménye.

A teraszos kialakítású arborétum sétaútjait a Villány-nagyharsányi szoborpark alkotótelepén született szobrok kísérik, és egy fából készült pihenő, illetve egy aranyhalas medence a vízköpő puttójával teszi még hangulatosabbá. A természetes körülményekhez közel álló növényzet a kert felső, északi részében látható.