„Kiszámíthatóbb oktatási rendszer a cél”

Hatékonyabb oktatási rendszer, kiszámítható finanszírozás, nyugodtabb munkavégzés a tanároknak. Többek között ezt tartogatja a most még formálódó, de ősszel a parlament elé kerülő új önkormányzati törvény – mondta lapunknak Nagy Csaba alpolgármester, országgyűlési képviselő.

hirdetés

Mint az ismert, az országgyűlés ősszel tárgyalja a jelenleg vita tárgyát képező, így még formálódó önkormányzati törvény tervezetét. A készülő jogszabály egyik sarkalatos pontja, hogy az önkormányzati feladatok részlegesen átkerülnek az államhoz. Az például már el is dőlt, hogy az alapfokú oktatás feladatát a jövőben nem az önkormányzatoknak kell megszervezni és ellátni.

Pécsről Nagy Csaba alpolgármester, országgyűlési képviselő, az önkormányzatokkal és területfejlesztéssel foglalkozó bizottság kabinetjének tagjaként részt vehetett az előkészítő munkában. Mint azt lapunknak elmondta, hosszas egyeztetés előzte meg az elképzelést, hiszen mind a nyolc önkormányzati szövetségtől javaslatokat vártak, s többször is konzultáltak a részletekről.

A legfontosabb változás, fejtette ki, hogy az új önkormányzati törvénnyel véget ér az az idő, amikor az állam csak feladatokat rak a helyhatóságok vállára, ám azokhoz nem biztosítja a forrásokat. Megjegyezte: elsősorban az volt a fő probléma az utóbbi években, hogy az állam egyre kevesebb pénzt biztosított a rendszerek fenntartására, így az oktatásra is.

Mint mondta, szakmailag ellenőrizhető, egységes irányítás alatt működő, hatékonyabb oktatásra van szükség. „Így év elején érdemes említést tenni róla, hogy milyen nehézségeket okoz a szülőknek, hogy különböző iskolákban más és más típusú és árfekvésű könyvekből tanítanak. Ezt ideje lenne rendezni” – így Nagy Csaba.

Az is problémás, hogy az elmúlt húsz évben a szakmai kontroll fellazult. „Jó lenne, ha legalább megyi szinten koordinálnák, hogy hol, milyen szinten folyjon az oktatás. Ezer sebből vérzik ez a történet a szakképző intézményeknél és a gimnáziumoknál is. Például az egyes városi vezetéseknek nem volt olyan fóruma, ahol megbeszélték volna a vezetők, hogy hány gimnáziumi osztály induljon el” – mondta tisztségviselő.

Nagy Csaba elmondta: az önkormányzatok terhei csökkennek azzal, hogy ha az állam nagyobb szerepet vállal a finanszírozásból. Így, mondta, a szülők és a pedagógusok is megnyugodhatnak majd, hiszen egy sokkalta kiszámíthatóbb rendszerben folytatódhat az oktatás, ráadásul a helyi politikától is távol tarthatók az iskolák.

„A szülőket nem érdekli, hogy ki a fenntartó, csak az, hogy a gyermek az ismereteket a lehető legjobb színvonalon és körülmények között kapja meg. Az a célunk, hogy a rendszer érezhetően javuljon” – így Nagy Csaba, aki szerint valamikor az ősszel dönthet az országgyűlés az átalakításokról.