„Még jó, hogy itt ez a kampós bot” + Galéria!

Amióta megjelentek a parkőrök Uránvárosban, a Szilárd Leó park és az Uránbányász tér környékén gyakorlatilag megszűnt a részegeskedés, a kéregetés. A parkőrök már egy kisebb tüzet is megakadályoztak. A Poldi bácsi programot márciusig az egész városra kiterjesztik – jelentette be Nagy Csaba alpolgármester hétfőn délelőtt a helyszínen.

hirdetés

Nézze meg a Poldi bácsikat munka közben! Galéria. KLIKK IDE!

Két tapasztalt, sokat megért, „régi vágású” egyenruhás parkőr személyében a közelmúltban állt szolgálatba az első két Poldi bácsi Uránvárosban. Az idén elindult Poldi bácsi program keretében a reggeltől estig szolgáló őrök eddig több tucat esetben intézkedtek, szólították fel a koldusokat a távozásra, intették le a szemetelőket, s szedték maguk is össze az eldobált csomagolópapírokat a Szilárd Leó park és az Uránbányász tér környékén.

A program első tapasztalatairól szólva Nagy Csaba alpolgármester hétfőn a helyi játszótéren újságíróknak elmondta: a várakozásoknak megfelelően az őrök puszta megjelenése is visszatartó erővel bír, eddig számos esetben sikerült visszaszorítaniuk a köztéri koldulást, többször részegeket teremtettek rendre, s a szemetelést is megakadályozzák.

Nagy Csaba azt mondta, az uránvárosi őrök a Szent István tér környékén is szolgálnak, tavasztól pedig Pécs számos pontján újabbak, a már ismert egyenruhában állnak szolgálatba. Ők a nevelési központ, a Diana tér környékén és Kertváros más pontjain, a keleti városrészben, a Tettyén, a Rókus sétány mentén, összesen nyolc helyszínen vigyáznak majd a rendre. Az alpolgármester aláhúzta: egy sokpilléres, a közterület-felügyelőkön, a rendőrségen, a kamerarendszeren és a polgárőrökön alapuló komplex rendszerrel szeretne a város mindent megtenni a rendért.

Viszt István parkőr (képünkön balra) lapunknak azt mondta, eddig a rendőrséget ugyan nem kellett hívniuk, előfordult ugyanakkor, hogy ők hívták ki a mentőket, amikor valaki rosszul lett a téren. Leggyakrabban, mondta, a részegeskedőkkel és a koldusokkal gyűlik meg a bajuk, azonban eddig mindig hallgattak a kéréseikre. Megemlítette ugyanakkor, „délután kettő után már nem lehet szót érteni velük, annyira részegek”.

Marton József, a „másik Poldi bácsi” (jobbra) beszámolt róla, hogy már többször is igénybe vették az Égigérő fűből ismert parkőrről mintázott kiegészítőjüket, a kampós botot. Mint mondta, egy kigyulladt szeméttárolót sikerült eloltaniuk annak segítségével.

A két nyugdíjas parkőrt a közterület-felügyelet alkalmazza, míg további tizenhatnak a bérét a Start munkaprogramból fedezik majd tavasztól. A telefonnal, fényképezőgéppel felszerelt figyelők feladata, hogy jelenlétükkel előzzék meg a bűncselekményeket, s ha kell, értesítsék az illetékes hatóságokat.