Bódis: még több diplomás kell

Nem csökkentené az államilag finanszírozott képzések számát, s az európai uniós irányelvekkel összhangban emelné a hallgatói létszámot Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora. A Magyar Rektori Konferencia elnöke lapunknak nyilatkozott a készülő felsőoktatási törvényről.

hirdetés

– A pécsi mellett öt nagy egyetem kezdeményezett egyeztetést a felsőoktatási törvény elfogadása előtt a kormányzattal. Elsődlegesen mit szeretnének elérni?
– A hat nagy egyetemmel egyetértésben azt kérjük, hogy a törvény koncepciójához kapcsolódóan is, valamint a kodifikált szövegtervezet elkészülte után, de még a kormány részére történő benyújtás előtt legyen lehetősége a felsőoktatás szakmai szervezeteinek kifejteni a véleményüket, megfogalmazni a javaslataikat. A felsőoktatás reformjára valóban szükség van, ebben nagy az egyetértés a Magyar Rektori Konferencia, a nagy egyetemek és az oktatási államtitkárság között. Az alapvető célkitűzések – minőségi oktatás, színvonalas képzések és valódi értéket képviselő diplomák – is harmonizálnak közöttünk. Lényeges nézetkülönbségek vannak viszont a megvalósítás formájában. Épp a napokban kaptam meg például az Európai Bizottság által kidolgozott új felsőoktatási reformstratégiát. Ennek célja a diplomások számának növelése, az oktatás minőségének javítása, valamint az, hogy a felsőoktatás a lehető legnagyobb mértékben járuljon hozzá ahhoz, hogy az EU gazdasága megerősödve kerüljön ki a válságból. Egyetértek ezekkel a törekvésekkel, véleményem szerint ezzel kellene szinkronba hozni a saját nemzeti felsőoktatási koncepciónkat is.

– Pécset érintően milyen pozitív és negatív változásokat tartogat a készülő új jogszabály?
– Mindenképpen pozitívum, hogy a jelenleg érvényben lévő koncepció szerint a lehető legmagasabb rangot kapná meg az intézményünk, hiszen minden, ehhez szükséges feltételnek meg tud felelni a PTE. Ettől azonban még, ha ez így is marad a kodifikált verzióban, hátradőlnünk nem szabad! Csak akkor tudjuk a fiatalok bizalmát megtartani, ha minőségi oktatásaink színvonala nem csökken.

– Ezzel szemben a koncepció csökkentené az államilag finanszírozott képzések számát.
– Ez valamennyi magyar felsőoktatási intézmény, így a pécsi egyetem számára is egy igen küzdelmes jövőképet vetítene előre. Ezt az elképzelést semmiképpen sem támogatjuk.

– A tervezet szerint várhatóan csökken majd a vizsgalehetőségek száma és a hallgatók szenátusbeli részvételi aránya is.
– A minőségi képzést tűzte ki zászlajára az oktatási államtitkárság, amikor hozzálátott a felsőoktatási koncepció elkészítéséhez. Ez bizonyára jelent majd némi szigorítást a tanulmányok során, de azt gondolom, hogy azok a hallgatók, akik komolyan veszik tanulmányaikat, és a felsőoktatási intézményben elsajátított elméleti és gyakorlati tudásukat a diploma megszerzése után szeretnék is azt hasznosítani, ezután is átmennek majd a vizsgákon. Ebben a tekintetben nem lesz változás. Az illúzió, hogy olyan törvényt kodifikáljanak, amely az ország valamennyi egyetemi polgárának elnyeri a tetszését, de az igenis lehetséges, hogy egy olyan törvény szülessen, amely valóban megfelelően kezeli a felsőoktatás problémáit.