12 óra vonatozás Pécsre

Olvasónk kálváriája Siófokról Pécsre.

hirdetés

“Kedves ügyfélszolgálat!

Történetem 2014. augusztus 1. pénteken este kezdődött. Siófokról szerettem volna hazajutni Pécsre. A Siófoki állomáson a jegypénztárba meg is vettem a jegyeket és egy kis papírra fel is írattam, hol, mikor szállok át (19.01 Siófok indulás, Székesfehérvár 19.39 érkezés, Székesfehérvárról Sárbogárdra indulás 20.01, Sárbogárd érkezés 20.55, Sárbogárdról indulás Pécsre 20.59, Pécsre érkezés 22.41). 19.01 Siófokon a hangos bemondóba bemondják, hogy a vonatom 5 perc késéssel érkezik, na ez nem gond átszállásra úgy is lesz 22 percem, menetrend szerint. Végül 19.16-kor 15 perc késéssel el is indultunk. Szóltam mindjárt a kalauznak át szeretnék szállni Székesfehérváron, a jegyem is így szól, szóljon oda, hogy várjon meg a Sárbogárdi vonat, mert van átszálló, mert ezt így szokás. A kalauz közölte, ö nem tud kapcsolatba lépni az ottani irányítással. De ne izguljak Székesfehérvári állomás csatlakozó állomás, tehát a vonatok bevárják egymást az átszállók miatt. Végül 20.04 perckor 26 perc késéssel Székesfehérvárra érkeztem és megdöbbenve tapasztaltam a vonat amire a jegyem szólt elment 3 perccel az orrom előtt, aminek meg kellet volna várnia, mert csatlakozó állomás Székesfehérvár és a vonatok bevárják egymást.

Teleki Tamás Székesfehérvári térfőnökhöz lettem küldve, ö volt az állomáson jelenleg a legnagyobb beosztású ember. Fel tettem neki a kérdéseim? Most mi lesz? Hogy fordulhatott elő, hogy az átszálló állomáson ahol a vonatok bevárják egymást a csatlakozás miatt, a csatlakozásom elment? Miért is késett pontosan 26 percet az én vonatom? A vonat késésére nem tudott választ adni a kalauz nem szólt oda, hogy van átszálló utas, ha ide szól akkor megvárt volna a csatlakozás. Elmondtam neki, hogy a kalauz pont ellenkezőjét mondta, hogy nem tud ide szólni, mert a vonat megvár mert bevárják egymást, mert Székesfehérvár csatlakozó állomás. Szerettem volna a jegyeim árát is visszaigényelni. Elküldött a jegypénztárba.

A jegypénztáros hölgynek is elmondtam a problémáimat. Ö is azt mondta, ha a kalauz ide szólt volna, akkor megvár a csatlakozásom, aminek amúgy is meg kellett volna várnia, mert Székesfehérvár csatlakozó állomás, és a vonatok bevárják egymást. Arra a kérdésre, hogy az én vonatom pontosan miért is késett 26 percet, amikor lett volna 22 perc kényelmes átszállási időm, most viszont elment az orom előtt a vonat ö sem tudott választ adni.

Kérdéseim: Hogy adhatot ki Siófokon a jegypénztáros olyan vonatra jegyet amiről tudta, hogy nem fogom elérni? Hisz ö elvileg tudta, hogy késni fog a vonat, mert a hangosbemondóba már mondta az 5 perces késést és ö azt is tudta biztosan, hogy az nem 5 perc lesz… Miért nem tudja megválaszolni sem a térfőnök, sem a jegypénztáros, sem a kalauz akivel utazok, hogy végülis miért késett a vonat 26 percet ez talán “államtitok”? Miért is ment el az orrom előtt 3 percel a vonat amire át szerettem volna szállni, hiszen Székesfehérvár csatlakozó állomás és a vonatok bevárják egymást az átszállók miatt. A jegypénztáros miért a Budapesti ügyfélszolgálathoz küldött először, hogy ők majd megtérítik a jegyeimet, ha egyszer Pécsi lakos vagyok, a Balatonról jöttem és itt állok Székesfehérváron az állomáson, és ráadásul másfél órás cirkusz után ö is meg tudta írni a kártéritési jegyzőkönyvet ez nagyon érdekes megint csak Miért mindenki a másikhoz küld? Miért nem tud senki semmire választ adni? Egyáltalán a közlekedő vonatok kivel vannak kapcsolatba, ki figyel rájuk senki azok csak úgy közlekednek a vak nagyvilágba?

Végül 20.04 perctől, 21.52 ig a kitartó hisztim és a jegyzőkönyvek írogatása segítségével sikerült legalább a jegyeim árát visszakapnom. Végülis sikerült egy csatlakozást találni Pécsre (21.52 kor indul Fonyódra, Fonyóról indul 3.31, Kaposvárról indul 4.55, ahonnét vonatpótló visz Dombovárig, aztán Dombovárról 6.01 kor indul Pécsre, ami 7.06-kor érkezik Pécsre.) Tehát, ha minden jól megy 4 átszállással a ma esti 22.41 es hazaérkezés helyett holnap reggel 7.06-kor Pécsen lehetek Ráadásul én holnap reggel 5.30-ra Pécsen dolgoznom kellett volna mennem reggeles műszakba! Úgyhogy az megint egy másik történet lenne, hogy egy 23 fős közösség munkabeosztását teljessen felforgatták!”

Ez már nem a panasz levél része: De az Én meglátásom szerint: A kalauznak szólnia kellett volna az állomásnak, mert tudta, hogy késnek. És még akkor is, ha elvileg úgy gondolta, hogy meg fogja várni a vonatot a másik, akkor is szólnia kellett volna. A forgalmi szolgálattevő pedig nem indíthatta volna menetrendszerint a vonatot, ha az van meghírdetve, hogy bevárja az érkezőt. Ha forgalmi okokból mégis menetrendszerint akarta indítani, akkor meg neki is rá kellett volna kérdeznie az érkező vonatra hogy jön-e vele átszálló utas De 2014-be Siófok-Pécs útvonal 12 óra alatt, nem semmilyen szolgáltatás Ráadásul, senki sem tud magyarázattal szolgálni a történtekről, csak hazudozik mindenki, és a másikra mutogat! SOHA TÖBBET MÁV! Buszal olcsóbb is, kényelmesebb is, pontosabb is, kiszámithatóbb is…

K. Roland

Pécs