Horvátországban lesz érdemes aranyat és autót venni

Horvátországban jövőre eltörlik a nemesfémekre kivetett luxusadót, csökkentik a személygépkocsikat terhelő fogyasztási adót, ugyanakkor felemelik a dohányipari termékek árát – jelentette be Slavko Linic pénzügyminiszter pénteken Zágrábban az európai uniós csatlakozás miatt tervezett adójogszabály-változtatásokat ismertetve.

hirdetés

Horvátország 2010 januárjában megkezdte a fogyasztási adók összehangolását az EU-direktívákkal, a 2013 július elsején esedékes csatlakozásig azonban további módosításokat kell bevezetnie. Egyrészt azért, hogy megfeleljen az EU törvényi szabályozásának, másfelől, hogy felkészüljön a közös piac diktálta versenyhelyzetre.

A most készülő törvénytervezet kapcsán nem mondott konkrét számokat, de példaként említette, hogy csökkentik a kávé és üdítő italok fogyasztási adóját, és jelentősen megemelik a cigaretta árát.

A csatlakozás után autót is jóval olcsóbban tudnak majd vásárolni a horvátok. Helyi médiaértesülések szerint a változások használt autók esetében akár 70 százalékos árcsökkenést hozhatnak.

Aranyat, ékszert, szőrmét már januártól jóval olcsóbban vásárolhatnak a horvátok, miután a most tervezett módosítások értelmében eltörlik a luxuscikkekre korábban kivetett 30 százalékos különadót is.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/linic-iznio-detalje-novog-zakona-uskoro-nize-trosarine-na-automobile-i-luksuzna-dobra/644641.aspx