12 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapAbszolút Pécs1500 tonna falevél hull le Pécsen

1500 tonna falevél hull le Pécsen

Megkezdték a falevelek begyűjtését a közterületen és mintegy százötvenen dolgoznak azon, hogy az utakon, a járdákon lerakódva ne okozzanak balesetet, és ne lepje el a parkokat sem a szerves hulladék.

Nyáron a nagy meleg, ősszel a szél, télen a hó, tavasszal a szeszély. Szóval minden évszaknak megvan a maga bája vagy baja. Most a szél, az eső, majd a csúszós falevél van soron. A pécsi közterületeken a Biokom NKft. munkatársai megkezdték ezek begyűjtését.

Kik? – A közterületen: a Biokom emberei

– Éves szinten a közterületekről, azaz mintegy 3,2 millió négyzetméterről 1500 tonna falevelet szoktunk begyűjteni. A 120-150 munkás lombgyűjtőkkel, seprőgépekkel, traktorokkal, teherszállító gépjárművekkel dolgozik a teljes szezon során – monda Erdős Réka a Biokom sajtóreferense.

Mettől-meddig? – Ősztől egészen tavaszig 

A munkát nemcsak ősszel végzik, egészen 2018 tavaszáig dolgoznak, hiszen néhány fafaj – mint például a platán, a tölgy, a gyertyán – csak később, némelyik pedig szinte csak a tavaszi rügypattanáskor dobja le régi ruháját.

A Biokom ugyanakkor arra törekszik, hogy karácsonyig legalább egyszer összegyűjtsék a száraz leveleket, ami nagyjából az összmennyiség 70 százalékát jelenti.

Mennyi?

Egy szezonban a beszállított anyagmennyiség megközelíti az 1500 tonnát, amit a Kökényi Hulladékkezelő Központba szállítanak, hogy ott új életnek adjon lehetőséget komposztként a növényi hulladék.

Büntetik azt, aki saját háza előtt nem sepreget?

A vonatkozó, helyi köztisztasági rendeletben az áll, hogy gondoskodni kell a ház előtti terület tisztán tartásáról, valamint a csapadékvíz lefolyását akadályozó anyagok eltávolításáról. A járdán az átázott és odatapadt levelek is csúszóssá tehetik a burkolatot, eltömhetik a csapadékelvezető rendszereket. Éppen ahogyan a jégmentesítésnél, szélsőséges esetben büntethet a hatóság, amennyiben az ingatlan használója vagy tulajdonosa nem takarítja el megfelelően a háza előtt lehullott lombot.

Nemcsak a falevél begyűjtése zajlik

A városüzemeltetési társaság azonban nemcsak ezzel foglalatoskodik: facsemetéket és kétnyári virágokat ültetnek ki a közterületekre, de metszik, ápolják is a pécsi fákat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő