1,7 milliárd a könyvtáraknak

Jövőre több mint 1,7 milliárd forintból gazdálkodhatnak a könyvtárak – jelentette be Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára az Informatikai és Könyvtári Szövetség éves közgyűlésén.

hirdetés

Az államtitkár az eseményen a könyvtárak társadalomban betöltött szerepéről, állami finanszírozásáról és jövőjéről beszélt, valamint bejelentette, hogy a területet érintő idei 1,7 milliárd forintos támogatás jövőre 65 millió forinttal növekszik – közölte az Emmi csütörtökön az MTI-vel.

Előadásában Halász János emlékeztetett rá, hogy az utóbbi két év változásainak eredményeként és a 3000 intézményből álló rendszer egységessége okán ma már a legkisebb települések intézményeiből is el lehet érni akár a legnagyobb egyetemek könyvtárainak szolgáltatásait is.

A kultúráért felelős államtitkár kiemelte, hogy a nyilvános könyvtári ellátás rendszerének továbbra is alappillére a megyei, az egyetemi és az országos szakkönyvtárakat magában foglaló Országos Dokumentum-ellátási Rendszer (ODR), miként a kistelepülések nyilvános könyvtári ellátását biztosító Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) is. Az idei évben már több mint 2200 kistelepülés veszi igénybe ezt a szolgáltatási formát, amelynek működéséhez a központi költségvetés biztosítja a szükséges támogatást.

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség a könyvtárak és informatikai intézmények szakmai képviseleti, érdekegyeztető közhasznú szervezete. Célja a könyvtári rendszer működőképességének fejlesztése, a könyvtári és információs szolgáltatások színvonalának emelése.