180 millióból megújult a PTE botanikus kertje

Befejeződött a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Botanikus Kertjének felújítása, a mintegy 180 millió forintos beruházás záró rendezvényét szerdán tartották a PTE Természettudományi Karán.

hirdetés

Az európai uniós és állami forrásokból finanszírozott, fél évig tartó munkálatok keretében újjáépítették a kert növényházait, felújították pálma- és kaktuszházát. Az építkezéssel különböző klimatikus környezetet biztosítottak az üvegházi gyűjteményeknek és lehetővé tették e létesítmények energiaigényének mérséklését.

A kivitelezők központi ciszternát készítettek és korszerűsítették a botanikus kert mintegy 2,5 kilométer hosszú öntözőhálózatát, amellyel jelentősen csökkenthető a vízfelhasználás. Emellett felújították a kényes növények fűtés nélküli fagymentes tárolását szolgáló holland ágyást, a szaporítóanyagok tárolására való helyiséget, és rendbe tették a kerti tó környékét is. A kertben denevérodúkat, etetőket és költőodúkat helyeztek el az állatok védelmében.

A rekonstrukcióra a nagyközönség által is látogatható, tavaly 13 ezer érdeklődőt fogadó, a kutatást, az oktatást és az ismeretterjesztést egyaránt szolgáló botanikus kert értékeinek megőrzése és a hosszú távú fenntartható működtetés biztosítása okán van szükség.

Az 1952-ben létrehozott, 1989 óta védettséget élvező botanikus kert 4,5 hektáron terül el. Gyűjteményében jelenleg több mint 7000 féle növény található, ebből a szabadföldben 4500, az üvegházakban 2500 féle kapott helyet.
Az egyedek száma több mint 100 ezer, az előforduló védett vagy fokozottan védett fajok száma 350. A kertben megfigyelt 66 állatfajból 60 védett.

A botanikus kert a felújítás alatt is folyamatosan fogadott látogatókat, de egyes részeit rövid időre lezárták.