190,2 millió forint kiemelt művészeti célokra

Összesen 190,2 millió forint fordítható a kiemelt művészeti célok támogatására, színházak részére meghirdetett 2012. évi előadóművészeti pályázatokból; a döntést a nyertesekről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a színházművészeti és a táncművészeti bizottság javaslatai alapján hozta meg.

hirdetés

A meghirdetett kiírásra több mint 300 pályázat érkezett a megadott határidőig – olvasható a Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Többek között határon túli előadóművészeti szervezetek magyarországi vendégjátékára, hazai táncegyüttesek programjaira, bábszínházi művek és kortárs magyar drámák színpadra állítására, gyermek- és ifjúsági produkciók létrehozására, valamint független előadóművészeti szervezetek produkcióinak országos forgalmazására lehetett pályázni.

A határon túli színházak támogatása altémában benyújtott pályázatokra megítélt támogatás összesen mintegy 31,1 millió forint, a határon túli professzionális vagy az adott régió kiemelkedő jelentőségű táncegyütteseinek támogatása altémában pedig mintegy 14,5 millió forintról döntöttek.

A Katona Józsefről elnevezett produkciós támogatás altémában benyújtott pályázatokra összesen 42 millió, a Weöres Sándor nevét viselő bábszínházi altémában benyújtott pályázatokra pedig 13 millió forintot ítéltek meg.

A gyermek- és ifjúsági előadások altéma pályázatai esetében mintegy 25,6 millió forintról született döntés, míg a táncművészeti szervezetek pályázatai összesen több mint 41,2 millió forintot nyertek el, a mobilitás altéma esetében pedig a megítélt támogatás összesen mintegy 22,6 millió forint.

A pécsi pályázatok közül nyolcat támogatnak.