20 százalékkal bővülhet a lakáspiac

Az előzetes adatok szerint húszszázalékos növekedés várható idén a lakáspiacon. Öt éve most először bővült a kereslet, kis mértékben az árak is emelkedtek. A jövő év júliusától igényelhető otthonteremtési támogatás bővítése tovább élénkítheti a piacot.

hirdetés

Idén nagyjából 105 ezer lakás cserél gazdát, ez majdnem húsz százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest. 2009 óta ez az első év, amikor bővült a kereslet a lakáspiacon, mondta a Krónikának az Otthon Centrum vezető elemzője. Déry Attila hozzátette: a növekedés alapvetően a használt lakásokra jellemző, az új építésű lakáspiac fellendülése még várat magára. Az elemző úgy véli, a mostani 15-20 százalékos növekedés 2015-ben is folytatódhat.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a válság előtti szinttől még kicsit messze vagyunk. Még három-négy évre van szükség ahhoz, hogy a válság előtti árszintet elérjük, s a forgalom is megduplázódjon, vagy visszajusson a válság előtti szintre.

Kismértékben már az árak is növekedtek, bár ez egyelőre csak Budapesten és a nagyobb városokban jellemző. A lakáspiac élénkülését jövőre az otthonteremtési támogatás bővítése is segíti. A kormány tervei szerint júliustól ezt az egy gyermekes családok és azok is igényelhetik, akik vállalják, hogy négy éven belül lesz gyermekük. A legalább félmillió forintos vissza nem térítendő támogatás használt lakásra, illetve felújításra is felhasználható.

Novák Katalin családügyért felelős államtitkár korábban azt mondta, cél, hogy a lakhatási problémák ne akadályozzák a vágyott gyermekek megszületését. A családok otthonteremtési kedvezményének alapelve, hogy több gyermek után több támogatás jár, illetve figyelembe veszik az energiatakarékossági szempontokat is, magyarázta az államtitkár.

A kibővített otthonteremtési kedvezmény a kormány számításai szerint évente 12 ezer családot segít majd. A költségvetésben erre mintegy 10 milliárd forintot szánnak.