200 millióból újult meg a kollégium + Galéria!

Mintegy 200 millió forintból – a PANNON Szakképzés Szervezési Társulás által koordinált projekt (TIOP 3.1.1. 09/1-2009-0925) keretében – teljesen megújult a pécsváradi III. Béla Középiskola Kossuth Lajos utcai kollégiuma. A közbeszerzésen nyertes helyi vállalkozói konzorcium által felújított épületben hétfőn zajlott a műszaki átadás-átvétel.

hirdetés

GALÉRIA. KLIKK IDE!

Várhatóan már szeptembertől birtokba vehetik a város központjában található, immár teljesen megújult 56 fő elhelyezésére alkalmas kollégiumot a középiskola diákjai. A Mária Terézia korabeli műemléképület külső homlokzatát teljes eredetiségében állították helyre. Az épület kertjének rendezése mellett egy melléképületet is kialakítottak, amelynek tetejére napkollektorokat szereltek. Az intézmény a jövőben ennek segítségével fedezi majd saját melegvíz-szükségletét.

A legnagyobb változáson azonban a belső terek mentek át: a falak új vakolatot és festést kaptak, a régi ablakokat és ajtókat a legmodernebb nyílászárókra cserélték ki, valamint új, minden igényt kielégítő vizesblokkok fogadják az intézmények lakóit.

A kollégium új műszaki berendezéseinek (világítás, fűtési rendszer) modernizálására is hasonló gondot fordítottak a kivitelezők. Az alagsorban új közösségi helyiséget alakítottak ki, az eszközbeszerzés keretében pedig tizenöt darab új számítógép került az intézményhez. A közös használatú tereket immár kamerák figyelik, továbbá az EU-s előírásoknak megfelelően az épület akadálymenetesítése is megtörtént.

A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljáráson egy helyi vállalkozói együttműködés a Pécsváradi Architekt Kft., valamint Benkő László egyéni vállalkozó alkotta konzorcium adta a legkedvezőbb ajánlatot – mondta el lapunknak Hegyi Ákos, a PANNON Szaszet vezető projektmenedzsere. Ez – mint hozzátette – azért is örvendetes, mivel a munkálatok során közel ötven helyi lakost foglalkoztattak.

Az idén februárban indult munkálatok költségeinek 90 százalékát az Új Széchenyi Terv uniós forrásai fedezték, a fennmaradó önrészt a pécsváradi önkormányzat biztosította a szakképzési társuláson keresztül.