200-nál is több iskolában kellett intézkedni a koronavírus miatt

Folyamatosan emelkedik azoknak az intézményeknek a száma, ahol intézkedésre volt szükség a megbetegedések miatt – derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma Népszavának küldött tájékoztatásából.

Mint írja a lap, a szaktárca adatai szerint jelenleg az iskolák két százalékát – jellemzően egy-egy osztályt – érinti tanügyi intézkedés, néhány hete ez a szám egy százalék körül volt. Ebben a tanévben egyébként még nem volt példa arra, hogy egy egész iskolára kellett volna ilyet elrendelni.

Bár pontos számokat nem kapott a Népszava az EMMI-től, a 13.500 feladatellátási hellyel számolva 270 körül lehet azoknak az iskoláknak a száma, ahol koronavírusos megbetegedéseket igazoltak.

Ám a hivatalos adatok vélhetően nem teljesen fedik a valóságot, mivel kontaktkutatás, kötelező tesztelés továbbra sincs, emellett központi járványügyi szabályok sincsenek már (például maszkviselés vagy hőmérés), csak ajánlások, melyek betartásáról az iskolák dönthetnek saját hatáskörben.

A kormány azonban egy szabályon szigorított: az igazolt fertőzöttekre tíznapos karantén érvényes, ez igaz a fertőzött pedagógusokra és a diákokra is, akkor is, ha egyébként oltott az érintett.

A tanévkezdési intézkedési tervben viszont még az állt, hogy bárki – tanár, diák, iskolai dolgozó –, aki megkapta a védőoltást vagy az elmúlt hat hónapban átesett a fertőzésen, nem minősül kontaktszemélynek és karanténkötelezettség sem vonatkozik rá – foglalta össze lap.