22 év rács mögött: ütötte-verte beteg megbízóját a korábban gyilkosságért is elítélt férfi

Súlyosították az agresszív, többszörös visszaeső férfi büntetését.

A vádirat szerint a 46 éves vádlott, sokszorosan büntetett előéletű férfi, akit korábban emberölés, rablás és testi sértés miatt ítéltek el, utolsó büntetéséből 2018 októberében szabadult.

2020. március 20-án favágásban segített a 62 éves, számos betegség – többek között
végstádiumú daganatos megbetegedés – miatt legyengült és elesett sértettnek.

A délelőtti munkáért a férfi 8000 forintot kapott, többek között italra költött. Estefelé aztán részegen visszatért a sértett házához, további pénzt követelt tőle. A sértett állította, hogy nincs több pénze, erre a vádlott ököllel többször fejbe vágta.

A sértett az ütésektől földre került, ahol a vádlott tovább ütötte a fejét és arcát, közben
azzal fenyegette, ha nem adja át a pénzét, megöli. A vádlott átvizsgálta a sértett pénztárcáját, nem talált semmit, ezért még jobban indulatba jött. Késsel is fenyegette a földön fekvőt…

Majd – mivel nem kapott pénzt – a sértettel szemben „nemi erkölcs elleni bűncselekményt” is elkövetett a vádirat szerint. A vádlott aztán kiment az udvarra, ezt kihasználva a sértett értesítette a rendőrséget.

A kiérkező járőrök a férfit a lakásban tetten érték.

A sértett a bántalmazás következtében életveszélyes agyzúzódást szenvedett, néhány héttel később elhunyt betegségei miatt. Halála nem hozható összefüggésbe az esettel.

Azonban még nincs vége, a vádlott több vagyon elleni bűncselekményt is elkövetett lakóhelyén. Az első fokon eljárt Szekszárdi Törvényszék a vádlottat bűnösnek mondta ki életveszélyt okozó testi sértés és rablás bűntettének kísérletében, valamint szexuális erőszak, kifosztás és lopás bűntettében és vétségében.

Ezért mint erőszakos többszörös visszaesőt 18 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható – áll a vádiratban.

A fellebbezések folytán másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla a vádlott szabadságvesztés-
büntetését 22 év fegyházra súlyosította, az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

Az ítélet jogerős.