Biblioterápiás beszélgetés

A Kukockij esetei című, Ulickaja-regény biblioterápiás megbeszélésére hívja olvasóit V. Gilbert Edit irodalmár, műfordító. Február 20-án 17 órától Pécsett, a Szent István tér 17. szám alatt található Civil Közösségek Házának Tükörtermében lesz a találkozó, amelyen a részvétel ingyenes.

hirdetés

A Kukockij esetei című regény különleges helyet foglal el Ulickaja életművében. Igazi elbeszélőkedvvel, a klasszikus orosz próza legjobb hagyományait követve – és azokat a mai kor embere számára „fogyaszthatóan” megújítva – mesél el egy nagy ívű, a XX. század közepének Oroszországában játszódó családtörténetet, amelyben azonban a család csak a legnagyobb jóindulattal nevezhető családnak.

A regény főhőse, Pavel Kukockij doktor, a kiváló nőgyógyász különleges képességekkel rendelkezik: „belső látásával” – mintha csak röntgenszeme lenne – érzékeli a méhet, a magzatot, a női szervezet felépítését, egészen a sejtszerkezetig. Kukockij doktor mégsem tud boldog, kiteljesedett életet élni: karrierje megbicsaklik a szovjet hivatalokkal az abortusz elismertetéséért folytatott reménytelen küzdelemben, házassága Jelenával, az egyre jobban a látomások világába forduló szeretett nővel fokozatosan tragédiába torkollik, nevelt lányával, akinek életsorsa szintén szövevényessé válik, egyre inkább elveszíti a kapcsolatot – és végül Kukockij doktor a kilátástalan helyzetből az alkoholizmusba menekül.

A program partnerei: Baranya Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, Pécs- decentrum Kulturális Egyesület, Nevelők Háza Egyesület.