25 éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A 900 éves Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi segélyszervezetének jelmondata: A hit védelme és a szegények szolgálata, jelképe a nyolcágú máltai kereszt, melynek ágai a nyolc evangéliumi boldogságot jelentik. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke Kozma Imre atya.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 1989. február 4-én alakult meg, a Fővárosi Bíróság hivatalosan 1989. február 10-én vette nyilvántartásba.

Az elmúlt negyedszázad első éveiben megalakultak a Szeretetszolgálat önkéntes munkán szerveződő helyi csoportjai és területi központjai. Az ezredfordulón egy sokrétű, 200 intézményt felölelő máltai hálózat bontakozott ki. Az utóbbi években pedig a legégetőbb társadalmi problémákra eddig nem ismert kezdeményezésekkel keresi a választ a szervezet.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat mindennapos tevékenysége során ételt és ruhát oszt, szállást kínál a fedél nélkülieknek, ügyet intéz az arra képtelen emberek helyett. Segítő tevékenysége mindig az emberre irányul. Ennek ékes jele, hogy a Máltai Szeretetszolgálat csináltatott először szemüveget hajléktalan embereknek, vezette be Magyarországon a jelzőrendszeres házigondozást, és nyitotta meg az ország első kerekesszék javító műhelyét. Programjai súlyos társadalmi problémákra keresnek gyakorlatias válaszokat. Így jöttek létre a cigánytelepeket és a leszakadó közösségeket elzáró láthatatlan falakat lebontó integrációs programok, és a nyomor felszámolására irányuló modellkísérletek. A máltai misszió része a társadalom megszólítása, az emberek bevonása a segítő programokba.

A 25 évnyi szolgálatra visszaemlékezve április 11-13. között ünnepi rendezvénysorozatot tart a Szeretetszolgálat, melynek keretében pénteken egy országos szakmai konferencia, szombaton pedig a Máltai Emléknap kerül megrendezésre. Virágvasárnap zarándoklat zárja az ünnepi eseményeket.A konferencia témája a szociális városrehabilitáció és a telepi programok, ahol bemutatkozik a pécsi Györgytelepen zajló „Benned a létra” projekt is. A konferenciát dr. Páva Zsolt, Pécs MJV polgármestere nyitja meg.

A Máltai Emléknap a Pécsi Bazilikában szentmisével kezdődik, melyet dr. Udvardy György megyéspüspök mutat be.  Az ezt követő Emlékülésen felszólal Kozma Imre atya, a MMSz alapító elnöke, Győri Dani Lajos, a MMSz ügyvezető alelnöke, és dr. Páva Zsolt, Pécs MJV polgármestere, a Magyar Máltai Lovagok szövetségének képviseletében pedig Ugron Imre ispotályos emerituskitüntetésben részesíti a szervezet céljaiért dolgozó, kiemelkedő eredményeket elért önkénteseket és munkatársakat.

hirdetés

Hirdetés