Sok a “kulcsos gyerek”

A finiséhez érkezett nyári vakációban a nyár örömeit mintegy 1,2 millió iskolás gyerek élvezheti, felügyeletük, ellátásuk a helyi önkormányzatok feladata, mégis több 100 ezerre tehető a “kulcsos gyerekek” száma, akik szüleik munkahelyi elfoglaltsága miatt napközben egyedül maradnak – állítja a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) elnöke az MTI közlése szerint.

hirdetés

Sok esetben a szülők is okolhatók érte, hogy gyermekük magára maradva tölti napjait, ugyanis kötelességük lenne az önkormányzatnál kérni a gondoskodást, de nem élnek e lehetőséggel – összegzi a civil szervezet tapasztalatait Keszei Sándor. “A szülők gyakran nem is tudnak e kötelezettségükről, vagy hibás szemlélet alapján egyszerűen röstellik, hogy kilincselni kényszerülnek a hivatalnál gyermekük érdekében”. Az önkormányzatok egy része különféle vonzó programok szervezésével igyekszik tartalmassá tenni a szünidőt a fiataloknak, például összességében 250 000 gyerek táboroztatását finanszírozzák, más részük anyagi nehézségekre hivatkozva elhárítja magától a gondoskodás kötelezettségét – utalt rá az elnök. Kézenfekvő lenne például a szabadidő eltöltésére, a megoldatlan nyári gyerekétkeztetés megszervezésére a nyárra bezárt iskolák kapuit megnyitni, az iskolai konyhákat működtetni. Mindezekhez – az elnök álláspontja szerint – jogszabály-módosításra is szükség lenne.

Elsősorban a hátrányos helyzetű családok gyerekeit célba vevő Erzsébet-tábor pályázatok által az idén 55 ezer fiatal üdülhet a Balaton mellett. Majthényi László, a programot működtető Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány főtitkára az MTI-nek elmondta: az általános és tematikus táborokban minimális önerő befizetése mellett több tízezer gyermek testi, lelki fejlődését egyengetik. A táborozások során kiválasztanak valamilyen tulajdonsága alapján tehetségesnek bizonyuló száz gyerekeket, akiket aztán az Erzsébet Talentum Program jóvoltából felkarolnak, jó képességeik kibontakoztatását segítik, figyelemmel kísérik. Ily módon is törekszik az állam a szociális a társadalmi szolidaritás nevében a nehéz sorsú fiatalok helyzetbe kerülését előmozdítani.

A Pécsi Kulturális Központ az önkormányzat támogatásával nyári napközit kínál a gyerekeknek, ami az étkeztetéssel együtt heti 15-20 ezer forintba kerül. Horzsa Gábor, a központ vezetője elmondta: már reggel hat órától fogadják a kicsiket, naponta túrázni viszik őket, az állatkertet, a múzeumokat látogatják és több más programot szerveznek. Pécsett egyébként több magánszolgáltató is vigyáz a 14 éven aluli tanulókra, hogy a céltalan csellengés helyett tartalmassá tegyék idejüket – a szülők megnyugtatására is.