255 mesterembert képeznek Pécsen

Mindenki átment

2015. szeptember 1-én lép életbe az a jogszabály, mely előírja a gyakorlati képzéssel foglalkozó gazdálkodó gyakorlati oktatóinak a mesterlevelet. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara 2 forrásból tudja segíteni ezen célok megvalósítását. A TÁMOP projekt keretén belül 145 fő mesterképzésére és vizsgáztatására van lehetőség, de további 110 fő bevonására sikerült forrást szerezni, így a kamara az év végéig 255 mesterember képzését tűzte ki céljául.

hirdetés

Az országban elsőként fejezték be a 180 órás mesterképzést Baranyában a pincérek és a szakácsok. A képzések nyáron szakmai elméleti gyakorlati modulokkal indultak, mely részmestervizsgái szeptember folyamán kerültek megrendezésre. Majd a pedagógiai- és vállalkozási ismeretek modul következett. A képzéseken országos elismertséggel bíró, szakirányú felsőfokú intézményekben is oktató tanárok és szakemberek tanítottak. Március közepén tettek sikeres részmestervizsgát vállalkozás-pedagógia vizsgarészből. A mestervizsgára való felkészülés alatt a pincérek és szakácsok megtapasztalhatták, hogy a hétköznapi teendők mellett egy-egy gasztronómiai versenyen való részvétel továbblendítő és inspiráló erőt ad a fejlődéshez és erre a baranyai konyhaművészetnek, vendéglátásnak most nagy szüksége van.

Január elején elindultak az autóipari (karosszérialakatos, autószerelő, autóelektronikai műszerész) mesterképzések, ahol a résztvevők április végén szakmai részvizsgát fognak tenni. Rendkívül összetett vizsgájukat szakdolgozatírással kezdték, ahol korszerű autótechnológiákról kell írásban számot adniuk. A gépipari mesterképzéseken résztvevők március közepén sikeres részvizsgát tettek le vállalkozás és pedagógia tárgyakból. Szakmai képzésükbe üzemlátogatásokat is beépítettünk, így a résztvevők a régió legmodernebb technológiákat felsorakoztató cégeihez juthatnak el. Összesen 23 szakmában indulnak mesterképzések a kamarában.

A 24 pincérmester és 29 szakácsmester ünnepélyes mesteravatójára 2015. április 23-án került sor a Pécsi Kereskedelmi Központban.