Jók vagyunk az államadósság csökkentésében

Magyarország azon négy uniós tagország közé tartozik Lettországgal, Dániával és Ausztriával együtt, ahol 2011-től folyamatosan csökken az államadósság, a magyar gazdaság teljesítményét a nemzetközi befektetők és hitelminősítő intézetek is elismerik – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-vel pénteken.

A tárca közleménye szerint a kormány adósságcsökkentő politikájának köszönhetően évről évre csökken az államadósság és tartósan 3 százalék alatt tartja a kabinet az államháztartási hiányt.

Tavaly 77,3 százalék volt a GDP-arányos államadósság, ez idén 76,9 százalék lesz mind az NGM, mind az Európai Bizottság szerint. Ezt követően 2015-re és 2016-ra még markánsabb adósságcsökkentést prognosztizál a nemzetgazdasági tárca, az adósságszint 76,4 százalék, illetve 75,2 százalék lesz.

Kitérnek arra, hogy az Európai Bizottság 2014 őszi jelentése szerint is csökkenő pályán volt a magyar államadósság a teljes vizsgált időszakban, a tendencia pedig várakozásaik szerint folytatódni fog. Az Európai Unióban 18 olyan tagország van, amely képes tartani a 3 százalékos hiánycélt, Magyarország a 13. legalacsonyabb államháztartási hiánnyal rendelkezett 2013-ban.

Magyarországnak a gazdaság stabilitásában és az államadósság csökkentésében elért eredményeit a külföldi elemzők és hitelminősítők is elismerik, a fegyelmezett gazdaságpolitikának köszönhetően került ki az ország a túlzott-deficiteljárás alól – olvasható az NGM közleményében.

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés