3 év felfüggesztettet kapott a csaló baranyai jegyző

A vádlott fellebbezése miatt másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék a napokban megtartott nyilvános ülésen kihirdetett ítéletével a Siklósi Járásbíróság 2021. március 2-i ítéletét lényegében helybenhagyta. A jogerős ítélet szerint a bíróság dr. K. F. vádlottat csalás bűntettének kísérlete miatt 1 év börtönre ítélte, amelynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette, továbbá 3 évre eltiltotta a vádlottat a jegyzői foglalkozás gyakorlásától.

A vádirat szerint a vádlott férfi 2018-ban egy nagyközség jegyzőjeként dolgozott. Az egyik helyi lakos 2018 nyarán felkereste a vádlottat az önkormányzati hivatalban, hogy özvegy, hozzátartozóival nem tartja a kapcsolatot, halála esetén ingó- és ingatlanvagyonát a község önkormányzatára kívánja hagyni. Ennek fejében kérte, hogy amennyiben egészségi állapota megromlik, biztosítsa ellátását, ápolását azzal, hogy az önkormányzat helyi szociális otthonába helyezteti.

A végrendelet

A sértett azért fordult a vádlotthoz, mert tudta, hogy egyetemi jogi diplomával rendelkezik, így szakszerű tanácsot tud adni neki szándékával kapcsolatban, továbbá hivatalos személy, aki az önkormányzat érdekében jár el.

A sértett felvetette, hogy végrendeletet írna minderről, azonban a jegyző közölte vele, hogy ez szükségtelen, a végrendeletet ugyanis ő is el tudja készíteni.

Ennek megfelelően 2018 szeptemberében írt is egy „végrendeletet”, ám a sértett kifejezett akarata ellenére nem az önkormányzatot, hanem saját magát tüntette fel örökösként.

A vádlott a sértett tévedésbe ejtésével akart neki kárt okozni, de azt nem tudta befejezni, a veszélyeztetett érték 4,5 millió forint volt – áll a vádiratban.

A megtakarítás

A 2018. szeptember 28-án a „végrendelet” aláírásakor a sértett arról tájékoztatta a jegyzőt, hogy további ötmillió forint megtakarítással rendelkezik, amit szintén a községre kíván hagyni azzal, hogy azt az önkormányzat a gondozási központ támogatására és felújítására fordítsa. A vádlott azt tanácsolta neki, hogy vegye fel a megtakarításait a bankból. De volt egy kis bökkenő: a sértett ahhoz csak a lekötés végén, 2019 áprilisában férhetett csak hozzá.

A vádirat szerint április 8-án a vádlott egy „járadéki szerződés” nevű okiratot készített el, melynek jogosultja a sértett, míg kötelezettje persze a jegyző lett, hogy a megtakarítást is megszerezze.

Ezt követően a vádlott és a sértett egy találkozót beszélt meg a sértett otthonában, ahol ő át is adta az ötmillió forintot készpénzben.

A széf

A férfinek esze ágában sem volt befizetni az összeget az önkormányzathoz: a készpénzt euróra váltotta és azt az önkormányzat páncélszekrényében tette, majd 2019 augusztusában ismét magához vette és saját széfjében rejtette el.

A vádlott a fenti cselekménnyel a sértettnek ötmillió forint kárt okozott, a készpénzt azonban 2019. november 4-én visszaszolgáltatta a sértettnek, így a kár megtérült.

Az ítélet jogerős.

A döbbenetes esetről itt írtunk korábban.