20 perces gyorsulás lesz a tűzoltóknál

Flames from the Valley Fire cover a hillside along Highway 29 in Lower Lake, California September 13, 2015. The swiftly spreading wildfire destroyed hundreds of homes and forced thousands of residents to flee as it roared unchecked through the northern California village of Middletown and nearby communities, fire officials said on Sunday. REUTERS/Noah Berger TPX IMAGES OF THE DAY - RTSYTT

Több évtizedes lemaradást hozhatnak be nemsokára azzal, hogy új tűzoltólaktanyákat építenek Pécsen. Ezúttal már megvan az építkezés elindításának céldátuma. 

hirdetés

A Országgyűlésben is téma lett a pécsi tűzoltólaktanya ügye, miután a várostól állami kézbe került át néhány éve a tűzoltás feladata, így állami kérdéssé vált az épület rekonstrukciója is.

Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő hétfőn kérdezte a kormányt a Parlamentben, jelezve, hogy onnan több mint 50 településen látják el a lakosságot, azonban tíz éve gyakorlatilag életveszélyes a ’80-as években épült ingatlan. Noha állami feladat a fenntartása, az önkormányzat folyamatosan részt vesz a fejlesztésekben, azonban új központra lenne szükség.

Újabb kisebb bázis építése pedig azért lenne fontos, hogy a lánglovagok akár 15-20 perccel gyorsabban érhessenek ki a tűzesetekhez.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára arról számolt be, hogy 2 milliárd 230 millió forintos becsült költséggel új laktanya épül uniós forrásból a régi mellett az Engel János úton, a régi egy részét pedig elbontják. Annak födémén parkolót és sportlétesítményt építenek a tűzoltóknak, a katasztrófavédelemnek, valamint a vízügyi védekezést ellátó szakembereknek.

Az új komplexum összesen 19 szerállásos lesz – vagyis ennyi gépjármű fér majd el benne -, amelyet várhatóan a tervezés, a közbeszerzési és a pályázati eljárások után 2017-ben kezdnek majd el építeni.

Jelezte azt is, hogy megkezdődött a – négy szerállásos – kertvárosi őrs tervezése is, azt 790 millió forintból építik meg, s ezzel 15-20 perccel rövidül a kiérkezési idő.

A pécsi tűzoltólaktanyáról néhány évvel ezelőtt készült már olyan statikai szakvélemény, amely megtiltotta a mosógép használatát az emeleten, az épület ugyanis annyira rossz állapotba került, hogy a szakemberek szerint a gép által keltett rezgéstől is tartani lehetett. Az épület több helyen is beázott, igen mostoha körülmények között dolgoztak a tűzoltók.