3,5 milliót adott, 34 milliót követelt vissza: megmenekült a végrehajtástól az uzsorás egyik áldozata

Az ügyész keresete alapján a Siklósi Járásbíróság 2022 januárjában megszüntette az elítélt uzsorás áldozata ellen indított végrehajtást.

A vádirat szerint a Pécsi Városi Bíróság 2011-ben zsarolás, csalás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt nyolc év tíz hónap fegyházra ítélte a siklósi férfit. Az ítélet szerint a férfi a 2000-es évek elején Siklós környékén uzsorakölcsönöket adott rászoruló, kilátástalan anyagi helyzetben lévő sértetteknek. A férfi az átadott összegek többszörösét tartalmazó kölcsönszerződéseket és elismervényeket íratott alá áldozataival, és tőlük ezen összegek megfizetését követelte.

Az uzsorás összesen három és fél millió forintot adott át különböző sértetteknek és több
mint 34 millió forintot követelt vissza.

A követelt összeg közel felét be is hajtotta.

Amikor nem sikerült behajtania a pénzt, a sértettekkel szemben végrehajtási eljárást indított. A siklósi uzsorás egyik áldozatának, egy rossz egészségi állapotban levő nőnek 2000-ben 70 ezer forint kölcsönt adott, majd olyan elismervényeket íratott alá vele, melyek szerint összesen 500 ezer forintot kapott. Erre az összegre indított végrehajtást 2001-ben, ami 2021-ben már 3 millió forintra nőtt – áll a vádiratban.

A Siklósi Járásbíróság 2019. tavaszán bírósági meghagyásban állapította meg, hogy az
elismervények uzsorás szerződések, ezért semmisek. A rossz egészségi állapotban levő, jogainak védelmére nem képes sértett 2021-ben a Baranya Megyei Főügyészséget kérte, hogy járjon el az ellene folyó végrehajtás megszüntetése érdekében.

A Baranya Megyei Főügyészség 2021 novemberében keresetet indított, melyben kérte a
végrehajtás megszüntetését a Siklósi Járásbíróságtól. Keresetében a büntetőügyben hozott ítéletre és a Siklósi Járásbíróság bírósági meghagyásában tett megállapításokra hivatkozott. A bíróság 2022. január 10. napján tartott tárgyalást, ítéletet hozott, melyben döntött a végrehajtás megszüntetéséről.

Az ítélet a tárgyaláson jogerőre emelkedett – zárul a vádirat.