Véget ért a KASzT!

A celldömölki Soltis Lajos Színház nyerte a harmadik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASzT) fődíját.

Közleményük szerint a Kubik Anna Kossuth-díjas színművész vezette zsűri döntése alapján a KASzT fődíját a celldömölki Soltis Lajos Színház Vaknyugat című darabja nyerte. Második lett az inárcsi KB 35 Társulat Suha című előadása.

Harmadik helyezést ért el a deszki Deszka Színház Csend, élet című produkciója; a darab a színpadra állításáért Seres István vehette át a legjobb rendezőnek járó elismerést.

A legjobb férfi szereplőnek a házigazda komlói Súgólyuk Színházból Harka Jenőt választották, míg a legjobb női főszereplő címet Csernai Panna, a bácskertesi Sturcz József színjátszó csoport tagja nyerte el. A legjobb mellékszereplő címet Törsök Márta, székesfehérvári Szabad Színház társulatának tagja vehette át.

A június 15. és 18. között megrendezett KASzT-on a meghívott tizenötből tizenhárom versenydarab volt látható, melyeket 87 produkcióból válogattak ki. Három vajdasági, két budapesti, valamint székesfehérvári, körmendi, pápai, győri, celldömölki, deszki és inárcsi színjátszó csoportok léptek színpadra a házigazda komlói Súgólyuk Színház mellett.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a találkozót bezáró beszédében kiemelte: a KASzT létrejötte, elmúlt hároméves sikere mintapélda más településeknek arra, hogy miképpen válhatnak igazi fesztiválvárossá.

A fesztivál fővédnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a mecseki város lakosságának tíz százaléka részt vett az előadásokon, majd felidézte: a seregszemle megrendezéséhez 10,6 millió forinttal járult hozzá a kulturális kormányzat.

Fajcsi Ferencet, a Súgólyuk Színház rendezőjét idézve kiemelték: a találkozó nézettségi rekordot döntött, a meghívott előadásokat 2310-en látták, a produkciók zöme telt ház előtt zajlott, az off-programokkal együtt a fesztivál össznézőszáma megközelítette a négyezret.

A jövő évi Progress Sopron nemzetközi amatőr és alternatív színházi fesztiválon való részvételre, illetve a Nemzeti Színházban való bemutatkozásra invitálták a találkozóról, a celldömölki, az inárcsi, a székesfehérvári és a bácskertesi társulatot.

A KASzT keretében minősítéseket szerezhettek a Magyar Szín-Játékos Szövetség tagjai. Idén bronz minősítést kapott a zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszó csoportja a Tanár úr, de miért? produkcióval. Ezüst minősítést vehetett át a pápai SK Társulat Jövőre veled, ugyanitt! előadása, és a székesfehérvári Szabad Színház Fél élet című darabja.

Négy arany minősítést osztottak ki: ezeken a komlói Súgólyuk Egyesület Furcsa pár, a celldömölki Soltis Lajos Színház Vaknyugat, a körmendi Kastélyszínház Társulat Az öldöklés istene, és a deszki Deszka Színház Csend, élet című előadásai osztoztak.

 

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés