38 milliárd az adósság Baranyában

Kövér László szerint az adósságátvállalás nem erkölcsi kérdés, hanem az államszervezet átalakításának része.

hirdetés

Az Országgyűlés elnöke szerdán a Baranya megyei Sásdon tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a megörökölt adósság terhének továbbcipelésével semmiképpen sem lehet azon települések polgárait büntetni, akiknek korábbi vezetői nem voltak előrelátóak. Nem lehet azokat a vezetőket sem büntetni, akik a 2010-es választások után az adósságot előidézők helyébe léptek. “Nem a helyi képviselők, közösségek felelősségét kell keresni, hanem az államszervezet átalakításának keretében nyitni egy új fejezetet a gazdálkodásban is, és ennek egyik elemeként tehermentesíteni az önkormányzatok jelentős részét” – mondta. Hangoztatta ugyanakkor, hogy a jövőben szigorú szabályok akadályozzák meg az önkormányzatok ilyen mértékű eladósodását.

Tiffán Zsolt, a Baranya Megyei Közgyűlés fideszes elnöke, országgyűlési képviselő arról szólt, hogy Baranya 301 településéből 175 érintett a konszolidációban, tőlük az állam mintegy 38 milliárd forint adósságot vállal át. Utalt rá, hogy a kormány döntése értelmében az ötezer lakosúnál kisebb települések adósságát teljesen, az ennél nagyobbakét pedig 40-70 százalékos mértékben vállalja át az állam, többi között a helyi bevételeket figyelembe véve.

A politikus jelezte: a konszolidációval Sásd és a környező települések is nagy tehertől szabadulnak meg, sok község már napi működési gondokkal küszködött.