400 ágyas: 13 milliárd érkezik fejlesztésre

Aláírták azt a támogatási szerződést, amelynek köszönhetően hamarosan elindulhat a 400 ágyas klinika átalakítása. A 13 milliárdos, Janus Pannonius névre keresztelt programmal teljesen újjávarázsolják az épületet, s új sürgősségi betegellátó központot alakítanak ki.

hirdetés

A várhatóan 2013-ra befejeződő projekt támogatási szerződését a Pécsi Tudományegyetem Szigeti úti épületében ünnepélyes keretek között szignózta Bódis József rektor, Krutki Józsefné gazdasági igazgató és Kollár Lajos, a klinikai központ főigazgatója és Kővári Attila, a Strukturális Alapok Program igazgatója.

Bódis József különlegesnek nyilvánította az alkalmat, hiszen a 400 ágyas klinika több mint négy évtizede szolgálta a város és a régió lakosságát, s egykoron az egyik legmodernebb intézmény volt. A rektor szerint korábban hatszor-nyolcszor ekkora forrásról is szó volt, így időről időre át kellett dolgozni az elképzeléseket, s többször is felmerült: nem nyerik el a pénzt. Mint kiemelte, a történetből a csütörtöki aláírással immár bizonyossá vált a program elindítása.

A projekten belül egy úgynevezett magkórházat alakítanak ki a hatékonyabb és eredményesebb gyógyítás érdekében. A klinikai központ is átalakul, szorosabbá válik az egyes klinikák között az együttműködés, s központi műtőblokkot is létrehoznak. A rekonstrukció során a 400 ágyas tömb új hőszigetelést és burkolatot kap, s a zömében kétágyasra átalakítandó szobák komfortosabbak lesznek. A programban másfél milliárd forintot eszközbeszerzésre fordítanak.

A PTE Klinikai Központ 2010-ben hozta létre a sürgősségi betegellátás fogadóhelyét, ahol a nap huszonnégy órájában látják el a belgyógyászati sürgős eseteket, aminek bővítésére, fejlesztésére is sor kerül: 13 ágyas megfigyelőt, sürgősségi műtőt, sokktalanítót alakítanak ki. Az adatrögzítés után a szakorvos személyesen kíséri figyelemmel a páciens ellátását.

Bódis József professzor korábban úgy nyilatkozott, hogy a program az egyetemen tavasszal kirobban vesztegetési ügy miatt csúszott, ismert ugyanis, hogy már tavaly februárban bejelentette az előző rektor, Gábriel Róbert a modernizációra vonatkozó egészségügyi pályázat sikerét.

Így fog kinézni a 400 ágyas a fejlesztések után: klikk a látványtervekért!