400 ágyas: drágán dolgoznának

Egyelőre nem talált kivitelezőt a pécsi egyetem arra a tízmilliárdos nagyságrendű munkára, amelynek során a 400 ágyas klinikai tömböt modernizálnák. A kiírásra nyolc pályázat érkezett, ám az indulók a tervezetthez képest több százmillió forinttal többet kértek volna.

hirdetés

A Pécsi Tudományegyetem ma délelőtt eredményt hirdetett a 400 ágyas klinika felújítására és bővítésére ez év februárjában kiírt közbeszerzési eljárásban.

Bár a nyolc ajánlattevő között voltak, akik érvényes ajánlatot adtak, az eljárást a PTE vezetése mégis eredménytelennek minősítette, tekintettel arra, hogy a minden szempontból alkalmas ajánlattevők ajánlati ára jóval magasabb, mint a tervezett, s mint azt a projekt költségvetés előirányozza.

A tervezetthez képest több százmillió forint nagyságú többletköltséget az egyetem amúgy is súlyos gazdasági helyzetében a következő három éven belül nem tudja saját forrásaiból biztosítani.

A PTE az eredményhirdetést követően kéri a támogató Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, hogy tegye lehetővé az eljárás tárgyalásos formában történő folytatását az ajánlati árak csökkentése érdekében.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Pécsi Tudományegyetem évek óta tervezi a 400 ágyas klinika felújítását, s annak bázisán egy korszerű sürgősségi központ kialakítását. Az elképzelések idén értek révbe, s immár befejeződtek a nagyobb költözködések a klinikai rendszerben.

A sürgősségi ellátást a volt megyei kórházba, a Rákóczi úti telephelyre költöztették át, ahogyan a kardiológiai és gasztroenterológiai osztályt is. A sebészeti klinika májustól szintén itt működik, míg a szemészeti klinika a Nyár utcában kapott helyet. A változások ugyanakkor csak ideiglenesek, hiszen a várhatóan 2013 végéig, 2014 elejéig tartó rekonstrukciós program után kerülnek végleges helyükre az osztályok, klinikák.

A projekten belül egy úgynevezett magkórházat alakítanak ki a hatékonyabb és eredményesebb gyógyítás érdekében. A klinikai központ is átalakul, szorosabbá válik az egyes klinikák között az együttműködés, s központi műtőblokkot is létrehoznak. A rekonstrukció során a 400 ágyas tömb új hőszigetelést és burkolatot kap, s a zömében kétágyasra átalakítandó szobák komfortosabbak lesznek. A programban másfél milliárd forintot eszközbeszerzésre fordítanak.