10 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapHírzóna4500 tonna sóval várja a telet a Közút

4500 tonna sóval várja a telet a Közút

November 10. óta téli üzemmódban működik a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Baranya Megyei Igazgatósága, a 1623 kilométeres megyei állami közúthálózat üzemeltetője – közölték. Az igazgatóság felkészült az általában november elejétől március közepéig tartó időszakra, mind a négy üzemmérnökségén sikeres gépszemlét is tartott.

2011-ben a téli üzemeltetési időszak kezdetéig mintegy 3 232 tonna aszfaltot használt fel a Közút megyei igazgatósága a kátyúk megszüntetésére, ez több ezer úthiba kijavítását jelenti. A javítási munkákra közel 223 millió forintot fordított.

Nagyfelületű burkolat-felújítás során közel 430 millió forint értékben újult meg 50 ezer négyzetméter útfelület, a 2010 tavaszán bekövetkezett esőzési árvízkárok közül 25 helyszínt állítottak helyre mintegy 570 millióért.

A téli üzemmódra való átállás az országban egységes elvek alapján történik. A közútkezelő számára a kátyúzás mellett a síkosság-mentesítés a legfontosabb feladat a téli időszak alatt – hangsúlyozták közleményükben.

A síkosság-mentesítési és hóeltakarítási munkákat alapvetően saját gépekkel végzik. Ezek közül 31 úgynevezett eszközhordozó, amelyre hóekét, sószóró adaptert is lehet rögzíteni.

Ezen kívül 5 rakodógépet és 2 hómarót, 2 db földgyalut tud hadrendbe állítani. Ha ez nem lenne elég, akkor a társaság a szerződéses vállalkozóit is az utakra rendeli. A gépek felkészítésén kívül a Közút a hatályos közbeszerzési eljárás keretein belül a síkosság megszüntetésére használt anyagokat is beszerezte, a társaság megyei sótárolóiban közel 4454 tonna sót halmozott fel.

A cég emellett nagy hangsúlyt fektet a hófúvások elleni preventív védekezésre, ezért az érintett útszakaszok mellé védőeszközöket, hófogórácsokat és hálókat helyeztek ki a társaság szakemberei.

A Baranya Megyei Igazgatóság 4 üzemmérnökségének munkatársai 2011. november 10-től úgynevezett egyes fokozatban kezdtek el dolgozni, ami az alap készültséget jelenti (összesen négy fokozat van). A cég szakemberei folyamatosan figyelik az időjárás előrejelzéseket.

Amennyiben szükségessé válik fokozatváltást rendelnek el, illetve ezzel párhuzamosan megkezdik a síkosság ellen a preventív jellegű sózást, és ha szükségessé válik a hóeltakarítási munkákat is. Az eltakarítást viszont csak akkor tudják megkezdeni, ha a hó vastagsága meghaladja az 5 centimétert. Addig csak sózni tudnak, megelőzendő a forgalom által letaposott hó burkolatra fagyását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő