6 tipp, hogy nyugodtan teljen a vakáció!

Külföldre készülünk nyaralni, de nem tudunk dönteni, hogy készpénzt vagy kártyát vigyünk magunkkal? Hogyan válasszuk ki a megfelelő valutaváltót, és kitől kérhetünk segítséget, ha úgy érezzük átvertek minket? Az Exclusive Change gyakorlati tanácsokkal lát el minket annak érdekében, hogy a valutaváltás élmény, a külföldi utazás pedig gondtalan időtöltés legyen.

hirdetés

Exclusive Change

1. Készpénzt vigyünk, vagy bankkártyát? 

A bankok komoly marketing tevékenységének köszönhetően sokan azt gondolják, hogy külföldi utazás esetén nem érdemes sok valutát váltani, mivel a bankkártya bárhol használható. Valóban sok helyen fizethetünk bankkártyával, de abba vajon belegondolunk-e, hogy a külföldi készpénzfelvételt, és kártya használatot követően milyen plusz költségekkel kell számolnunk? Talán fel sem merül bennünk, hogy azokban az országokban ahol nem euro vagy dollár a fizetőeszköz, tulajdonképpen dupla átváltási költséggel számolhatunk, hiszen a vásárlásunk ellenértékének megfelelő összeget először átszámítják euróra vagy dollárra, majd ezt követően ennek az összegnek a forint ellenértéke kerül levonásra a bankszámlánkról. Mivel itt két alkalommal is átváltásra kerül a pénzünk, ezért jelentős mértékben ki vagyunk téve az árfolyamok változásának. Vagyis jobban járhatunk ha nem bankkártyával, hanem készpénzzel vásárolunk külföldön.

2. Mi alapján érdemes kiválasztani a megfelelő valutaváltót?

Az emberek nagy része az árfolyamot tartja a legfontosabbnak, ugyanakkor lényeges megemlíteni, hogy a vonzó árfolyam önmagában még nem garancia arra, hogy minden az elvárásainknak megfelelően történik, és nem ér minket kellemetlen élmény, vagy legrosszabb esetben anyagi veszteség. Lényeges szempont, hogy mindig olyan valutaváltót válasszunk, amely elhelyezkedés szempontjából biztonságos, ugyanakkor biztosítja a kellő diszkréciót. A pénzváltóban dolgozó munkatársak esetében is fontos a bizalmi tényező, valamint az is lényeges, hogy az adott munkatárs rendelkezzen a szükséges szakmai tapasztalattal. Olyan pénzváltó irodát érdemes tehát választani, amely már ránézésre is megbízható!

A fotóra kattintva megtekintheti a galériát!

 

3. Mire érdemes figyelni miközben pénzt váltunk?

Mielőtt átadnánk a beváltani kívánt készpénzt, minden esetben kérdezzük meg hogy azért pontosan mennyit kapunk. A legálisan működő pénzváltóknál az árfolyamot jól láthatóan, általában egy monitoron jelenítik meg. Távozás előtt minden esetben számoljuk meg a váltott pénzt, mert utólag igen nehéz bebizonyítani, hogy nem annyit kaptunk mint amennyit kellett volna. A törvényi előírásoknak megfelelően minden tranzakcióról bizonylat készül, amit távozás előtt alaposan nézzünk át. Az ezen szereplő árfolyamnak, és az összegnek meg kell egyeznie azzal, amit kézbe kaptunk. Lényeges, hogy a bizonylaton szerepelni kell a valutváltást végző cég nevének, és a tranzakció adatainak. Ha ezek nem szerepelnek a bizonylaton – vagy egyáltalán nem kapunk bizonylatot – akkor nagy eséllyel nem hivatalos engedéllyel rendelkező “pénzváltó” tevékenységét vettük igénybe.

[box title=”Exclusive Change” box_color=”#f22c2c”]

Az idén 25 éves Exclusive Change megnyitotta legújabb fiókját Pécsett, a Budai Vámi Tesco-ban. Pécsett így már nyolc helyen elérhetőek a cégcsoport irodái, ami egyedülálló a hasonló profilú vállalkozások között. A hazánkban megtalálható közel 260 iroda mellett jelen vannak még Horvátországban, Szerbiában, és Boszniában is, így összesen közel 400 irodában várják ügyfeleiket.

Az idei év során elindult egy széleskörű fiók-felújítási program, amelynek keretében jelentősen megváltozik a cég arculata, és az irodák megjelenése is. Az új logóban található “több mint valutaváltó” szlogen remekül megmutatja azt az irányt, amelyet képviselni kívánnak: vagyis, hogy egyre több szolgáltatást szeretnének nyújtani a hozzájuk betérőknek.

A külföldi utazások biztonságának elősegítése érdekében az Exclusive Change irodáiban utasbiztosítások is elérhetőek, valamint lehetőség van a Western Union szolgáltatások igénybevételére is, ami szinte páratlan segítség akkor, ha külföldön hirtelen pénzre van szükségünk.

Mindezek mellett lehetőséget biztosítanak arra, hogy az ügyfelek előrendelés keretében jelezzék vásárlási szándékukat, valamint rugalmas kedvezmény rendszert működtetnek, ami egyedi árfolyamokat biztosít az ügyfelek részére, és a kapcsolódó kedvezmény kártya már a www.exclusive.hu oldalunkon is igényelhető. A könnyű elérhetőség érdekében fiókkereső alkalmazást fejlesztettek, amelynek segítségével könnyedén kiválasztható a hozzánk legközelebbi iroda, nemcsak itthon, hanem határainkon túlmutatva, Horvátországban vonatkozásában is. [/box]

Exclusive Change

4. Mit tegyünk, ha úgy érezzük átvertek minket?

Ha azt tapasztaljuk, hogy nem azt az összeget kaptuk, ami a kiírt árfolyamnak megfelelően járt volna, akkor mindenképpen érdemes bejelentést tennünk a rendőrségen. Ha külföldön tartózkodunk, akkor is szerepelnie kell egy olyan telefonszámnak minden pénzváltóban, ahová segítségért fordulhatunk. Horvátországban évek óta bevett gyakorlat, hogy a nyaralók által kedvelt helyeken (Zadar, Trogir) magyar rendőrök is vigyáznak a nyaralókra, így a nyelvi korlátok is könnyebben áthidalhatóak.

5. Milyen óvintézkedéseket érdemes tenni a gondtalan nyaralás érdekében?

Számos veszély leselkedik a turistákra, különösen a kedvelt látványosságok közelében, ahol nagyobb a tömeg. Mindig ügyeljünk arra hogy a táskánkat – amiben értékeink vannak – magunk előtt tartsuk, és fokozottan figyeljünk fontos tárgyainkra akkor is, ha egy étterembe vagy kávézóba térünk be. Lényeges, hogy soha ne hagyjuk értékeinket az autóban, mert az is csalogatja a bűnözőket. Ha lehet, mindig csak annyi pénzt vigyünk magukkal, ami az aznapi kiadásokat fedezi.

6. Hogyan tudjuk biztosítani a nyugodt pihenést?

Egyrészt úgy hogy a fenti tanácsokat betartjuk, másrészt pedig úgy, hogy ha utasbiztosítást kötünk mielőtt elindulunk. Komoly kiadásoktól és felesleges idegeskedéstől kímélhetjük meg a családot akkor, ha előre felkészülünk, és még utazás előtt gondoskodunk a számunkra leginkább megfelelő utasbiztosítási szerződés megkötéséről. Az Exclusive Change ebben is partner, hiszen irodáikban erre is biztosítanak lehetőséget.

(X)