600 milliót szeretne Pécs a zenei központra

Hatszázmillió forint állami támogatást szeretne a városvezetés a Kodály Központ fenntartására kérni az központi költségvetésből. Az ultramodern, s szakemberek szerint már most, a finomhangolása előtt kiváló akusztikájú teremben a hatékony kihasználtsághoz egymást kell váltaniuk a koncerteknek.

hirdetés

A kulturális főváros program keretében december elejére elkészülő hangversenyterem a kétszáz éves, Lickl György zeneszerző által életre hívott pécsi szimfonikus muzsikálás megkoronázása, s amellett, hogy az évekig egy lerobbant moziban próbáló, s egy kopogó tetejű aulában koncertező Pannon Filharmonikusok zenekar a méltatlan körülmények után otthonra lel az épületben, a központ valódi zenei centrum kíván lenni. A házat a minőségi muzsika tölti majd meg, de a fenntartása legalább akkora falat lesz, mint a felépítéséhez vezető út.

Nagy Csaba alpolgármester szerint a kultúrára fordított központi forrásokból, amelyekből most elsősorban a fővárosi intézmények részesülnek, a vidék számára is lehet forrást átcsoportosítani. Mint mondta, az idei költségvetésben már ötvenmillió forintot szerepeltettek a Kodály Központ neve mellett, ugyanakkor a pécsi vezetés ígéretet kapott a 2011-es központi támogatásra – ez hamarosan kiderül.

A város összesen 600 milliót szeretne az állami forrásokból kapni.

Az épülettel kapcsolatos és a nyilvánosság számára elérhető, 2008-as megvalósíthatósági tanulmány azzal számolt, hogy az első évben (akkor ezt 2010 márciusától decemberig bezárólag számították még – a szerk.) 50 koncerten 42.500-an, 28 városi kulturális rendezvényen 22.400-an, s 18 külsős rendezvényen 12.750-en vesznek majd részt.

A gazdasági, üzleti jellegű, összesen 41 eseményen pedig 27.670-en fordulnak majd meg. Az összlátogatói számot valamivel több mint 100 ezerre becsülték. Évi 320 milliós bevétel mellett 487 milliós kiadással számoltak. Ugyanakkor ez a legoptimistább forgatókönyv volt.

hirdetés