622 millió fejlesztésre

Fejlesztési stratégiát dolgoz ki a Tolna megyei Pári, amely a Kúria ítélete alapján 622 millió forintot kapott a szomszédos Tamási önkormányzatától.

hirdetés

Gere Zoltán, a 690 lakosú település független polgármestere az MTI-nek elmondta: a község képviselő-testülete a tervek szerint januárban alkotja meg a négy-tíz évre szóló stratégiáját a pénz felhasználásáról. Az összeget, amelyet Tamási a 2006-ban szétvált két önkormányzat közötti vagyonmegosztási per után fizetett meg, addig kincstárjegyekbe fektetik – tette hozzá.

A százmillió forintos éves költségvetéssel működő település vezetője elmondta: mivel jelenleg is magas, tízszázalékos a munkanélküliség a községben, a célok között mindenképpen szerepel majd a munkahelyteremtés elősegítése és pályázatok önerejének biztosítása.
“A lehetőségeink ezzel az összeggel megnőttek, de nem szeretnénk elherdálni a pénzt” – jegyezte meg Gere Zoltán, aki azt is elmondta: nem tartja elképzelhetőnek, hogy a Páriban élők a közszolgáltatások terén közvetlen kedvezményekben részesüljenek.

Közölte: a községben, amely saját óvodát, polgármesteri hivatalt és művelődési házat tart fenn, a két település egyesítése óta, csaknem négy évtizede “rombolták az intézményeket, most azon dolgoznak, hogy felépítsék őket”.

Párit 1970-ben egyesítették Tamásival, a község lakói 2003-ban helyi népszavazáson mondták ki az önállóvá válást. A bíróság a közös vagyon lakosságarányos megosztása mellett döntött, így Pári a vagyon 7,3 százalékának megfelelő összeget kapott.