75 ezer bevallást vár még a NAV

A dél-dunántúli régióban 350 ezer bevallást vár a hivatal. Baranya megyében a várt 150 ezer bevallásnak május elejéig csak a fele érkezett be. Az igazi csúcs csak most következik. Az elkövetett hibák továbbra is tipikusak: aláírás hiánya, téves adatok, téves számolás. Sajtóközlemény:

Az eddig beérkezett és feldolgozott személyi jövedelemadó bevallások alapján elmondható, hogy az idei év leggyakoribb hibája az adóelőleg feltüntetésével kapcsolatos. Adózók az esetek túlnyomó többségében a munkáltató, kifizető által levont adóelőleget tévesen nem a bevallás erre kialakított 55. sorában, hanem az adózó által befizetett adóelőlegként tüntetik fel. A korábbi évektől eltérően az idei nyomtatvány ugyanis a B lapon tartalmazza a megfelelő sort a korábban megszokott C lappal szemben.

Jelentős hibák továbbá: a bevallás aláírásának elmulasztása, az utalási cím/számlaszám, illetve az utalási rendelkezés hiánya, téves azonosító adatok feltüntetése, nem megfelelő önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári adatok kitöltése, a szuperbruttósítás fogalmának nem ismerése, a kifizetői adóelőleg összegének hiánya, az adójóváírás összegének elszámolása, a szükséges mellékletek hiánya, a bevallás duplasága.

A leggyakrabban igénybevett adókedvezmény-formák a lakáshitel-kedvezmény, családi kedvezmény, illetve a súlyos fogyatékosság kedvezménye.

Az eddig feldolgozott 70 ezer darab adóbevallás 40%-a érkezett elektronikus úton, ennek nagy részét az egyéni vállalkozói bevallások teszik ki, a magánszemélyek továbbra is papíralapon küldik be bevallásaikat.

Javasoljuk az adózók számára a bevalláskitöltő program használatát, amely már a kitöltés során ellenőrzi az adatokat és csak akkor engedi lezárni a bevallást, amikor már teljesen hibátlan. A program használatával rengeteg időt spórolhatnak meg az adózók.

Hasznos tudnivaló, hogy ha a magánszemély téves adatokkal nyújtotta be a bevallását, annak önellenőrzéssel történő módosítására csak 2012. május 21. után lesz lehetősége. Kérjük, amennyiben nem személyesen töltik ki bevallásukat a benyújtás előtt ellenőrizzék le a személyes adatokat, számlaszámot, az adó-visszatérítésre megjelölt lakcímet, ezzel segítik az Adóhatóság munkáját és az esetlegesen visszajáró adót határidőben kapják kézhez. Az Adóhatóság a visszatérítendő személyi jövedelemadót a bevallás beérkezésétől számított 30. napon utalja ki. A bevallásokkal kapcsolatban az Adóhatóság munkatársai érdemi tájékoztatást csak az erre rendszeresített 06 40 20-21-22-es kék számon tudnak adni, melynek használatához előzetes regisztráció szükséges.

Felhívjuk adózóink szíves figyelmét, hogy az idei évben az Adóhatóság kiemelt figyelmet fordít a személyi jövedelemadó bevallások benyújtására. Ezért kérjük, hogy aki munkáltatótól (feltéve, hogy nem a munkáltató készíti el a bevallást), kifizetőtől (Munkaügyi Központ, OEP) származó jövedelemmel kapcsolatos igazolást kapott, feltétlenül töltse ki és 2012. május 21-ig küldje be a 1153-as számú nyomtatványt. A bevallás kitöltéséhez használt igazolásokat azonban őrizze meg, azt az Adóhatósághoz nem kell beküldeni!

Hivatalunk április végéig küldte ki az adózóknak a 1153E ajánlatokat, melyekből már 7.067 db beérkezett. Idén is sok problémát okoz, hogy azok az adózók is email címet adnak meg, illetve elektronikus visszajelzést kérnek, akiknek korlátozott, vagy egyáltalán nincs számítógépes hozzáférésük. Az idei év nagy problémája az ajánlatokkal kapcsolatosan a gyermekkedvezmény összege, melyet az adózóknak kell utólag feltüntetni, így szinte minden gyermekkedvezményt igénybe vevő adózó részére kiküldött ajánlat átszámítandó.

Forrás: NAV Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóság Baranya Megyei Adóigazgatósága, Pécs

hirdetés

Hirdetés