7,5 percenként okostelefonoznak

Naponta átlagosan három órát töltenek okostelefonjuk használatával a fiatalok egy bonni kutatócsoport vizsgálata szerint, tudta meg az MTI.

hirdetés

A telefont leginkább használó korosztályba, a 17–23 évesek közé tartozó ötszáz telefonhasználó aktivitását vizsgálták német kutatók. Naponta 135 alkalommal használták telefonjukat a fiatalok. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos napon, amelyen 16 órát töltöttek ébren, minden 7,5 percben használták az okostelefont – mondta el Alexander Markowetz, a Bonni Egyetem informatikaprofesszora.

Az eredményeket a kutatók egy saját fejlesztésű applikáció, a Menthal révén szerezték. Ennek letöltésével a felhasználók saját tevékenységüket monitorozhatják. Néhány hónap alatt 150 ezren töltötték le és kezdték használni az alkalmazást. Közülük szúrópróbaszerűen, egyelőre nem reprezentatív módon választottak ki 500 használót.

Egy korábbi próbatanulmány viszonylag jobb eredményekre jutott: aszerint egy átlagos felhasználó minden 12. percben nyúl a telefonjához, így naponta 80 alkalommal aktivizálja a készüléket. Markowetz szerint a legtöbbször a Facebookot és a WhatsApp nevű csevegőprogramot használták a kutatásban vizsgáltak.