Pécsnek eszében sincs 7,6 milliárdot fizetni

A pécsi önkormányzat nem fizet, és perre készül, mert nem ért egyet azon szakvéleménnyel, amely szerint a városnak 7,62 milliárd forint kártalanítást kellene fizetnie a Suez Environnement cégnek a vízszolgáltató Pécsi Vízmű Zrt.-vel kötött szerződés két évvel ezelőtti felbontása miatt – közölte az MTI.

hirdetés

 

“Az önkormányzatnak eszében sincs kifizetni ezt az összeget. Igazságügyi adó-, járulék- és könyvszakértők, közgazdászok, valamint jogászok vizsgálatai szerint ugyanis számos tévedés, számítási hiba, helytelen következtetés és összegszerű tévedések jellemzik a Suez által felkért Compass Lexecon szakvéleményét” – mondta Pécs jogi képviselője kedden az MTI-nek.

Szabó Iván annak kapcsán nyilatkozott, hogy a Suez kedden nyilvánosságra hozta: a vízmű-ügyben közreműködő könyvvizsgáló cég 26,6 millió euróban, azaz mintegy 7,62 milliárd forintban és kamataiban állapította meg a kártalanítás összegét.

“A brazil társaság eljárása teljes mértékben ellentmond Pécs és a Suez között fennálló korábbi megállapodásnak, illetve annak a részvény-számítási mechanizmusnak is, amelyet a francia partner cég dolgozott ki és foglaltatott szerződésbe” – közölte. Hozzátette: a Compass Lexecon Pécs véleményének, dokumentumainak figyelembe vétele nélkül készítette el szakértői anyagát.

Szabó Iván megjegyezte, Pécs kalkulált egy összeget, amely a részvények értékén és a Pécsi Vízmű által okozott károk különbségén alapul, de ezt egyelőre nem kívánják nyilvánosságra hozni. Utalt rá, az önkormányzat a napokban egy utolsó, személyes egyeztetést kezdeményezni a Compass Lexeconnal, hogy a valós és mindkét fél által korábban elfogadott számítási módszert alapul véve gondolják át a szakvéleményüket, de erre nem reagáltak, s e fölött már “túl is haladt az idő”.

“Megvárjuk, amíg a Suez a bécsi választott bírósághoz fordul, és felkészülünk a perre” – fogalmazott Szabó Iván.

A Suez keddi közleményében azt írta: megelégedéssel veszi tudomásul, hogy végre elkészült a független szakértői jelentés, és elfogadja a kiszámított összeget. Hozzátették, annak érdekében, hogy a kártalanítási összeget a szerződésben meghatározott 30 napon belül átutalhassák, a Suez fizetési értesítőt küld a pécsi önkormányzatnak.

“Ha a város a meghatározott összeget nem fizeti ki határidőn belül, a Suez a bécsi nemzetközi választott bírósághoz fordul jogorvoslatért” – hangsúlyozták.

Pécs 2009. október elején átvette a városi vízközműveket, miután a Pécsi Vízmű Zrt.-vel határidőre nem egyezett meg a kisebbségi tulajdon visszavásárlásáról. Az önkormányzat által megbízott biztonsági cég alkalmazottai ellenőrzésük alá vonták a vízmű épületét, és kizárták a Pécsi Vízmű vezetői körét. Azóta Pécsen az önkormányzat által alapított Tettye Forrásház Zrt. a szolgáltató.

A város és a kisebbségi tulajdonos Suez Environnement között azért romlott meg a viszony, mert az önkormányzat szerint a Pécsi Vízmű túl drágán szolgáltatott, nem a vízdíj csökkentését, hanem a terjeszkedést helyezte előtérbe. Emellett az önkormányzat sokallta a befektető osztalékát és egyéb járandóságait, amelyek a képviselők szerint egy 100 százalékos városi tulajdonú vízszolgáltató esetén Pécset gazdagíthatnák.

Az ügy érintettjei több jogi eljárást indítottak egymás ellen. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara melletti választott bíróság tavaly február közepén jogszerűnek találta, hogy a város felbontotta a Pécsi Vízművel kötött üzemeltetési szerződést, a Tolna Megyei Bíróság azonban eljárási hiba miatt új eljárásra kötelezte a választott bíróságot. Az ügy már a Legfelsőbb Bíróságon van, az LB a tervek szerint szeptember 26-án hoz határozatot.

Időközben nemcsak Pécs, hanem a baranyai megyeszékhely környéki kisebb városok, községek is kikerültek a Pécsi Vízmű szerződött partnereinek köréből. Egyedül Szalánta nem hajlandó szerződést bontani a társasággal, és a Tettyét megbízni a vízszolgáltatással.

 

 

Korábban írtuk (14:30):

A Suez Environnement sajtóközleménye:

„A Compass Lexecon független szakértői jelentése szerint Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatától 26,6 millió euró (hozzávetőleg 7,62 milliárd forint) kártérítés, valamint a felhalmozott kamatok illetik meg a SUEZ Environnementet.

A Suez Environnement és Pécs Város Önkormányzata hivatalosan megkapta a független nemzetközi szakértői cég, a Compass Lexecon által készített jelentést. A szakértői dokumentum alapján a SUEZ Environnementet 26,6 millió euró kártérítés, valamint a felhalmozott kamatok illetik meg Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatától.

A Suez Environnement megelégedéssel veszi tudomásul, hogy végre elkészült a független szakértői jelentés és elfogadja a Compass Lexecon által kiszámított összeget. Annak előkészítése érdekében, hogy a kártérítési összeget a szerződésben meghatározott 30 napon belül átutalhassák, a SUEZ Environnement fizetési értesítőt fog küldeni a pécsi önkormányzatnak.

Ha a város nem fizeti ki határidőn belül a meghatározott kártérítést, a SUEZ Environnement a Bécsi nemzetközi választott bírósághoz fordul jogorvoslatért.”

A városháza még korábban kiadott egy – portálunkon már megjelent – közleményt a témával kapcsolatban, az alábbiakban idézzük:

Pécs maga kezdeményezné a pert

Igazságügyi adó-, járulék- s könyvszakértők, közgazdászok és jogászok vizsgálatai szerint számos tévedés, számítási hiba, helytelen következtetés és összegszerű tévedések jellemzik a Suez által felkért Compass Lexecon jogi iroda szakvéleményét.

A Suez megbízásából tevékenykedő brazil társaság eljárása teljes mértékben ellentmond a Pécs és a Suez között fennálló korábbi megállapodásnak, illetve annak a részvény-számítási mechanizmusnak is, amelyet a francia partner cég dolgozott ki, és foglaltatott szerződésbe.

Pécs semmilyen formában nem fog résztvenni egy értelmetlen számháborúban, mert ez arra a viccre hasonlít, miszerint, aki nagyobb számot mond, az nyer.

A város ezért egy utolsó, személyes egyeztetést kezdeményez a Compass Lexeconnal annak érdekében, hogy a valós és mindkét fél által korábban elfogadott számítási módszert alapul véve gondolják át a szakvéleményüket.
Amennyiben a személyes szakértői egyeztetést a cég visszautasítja, Pécs komolyan fontolóra veszi, hogy maga kezdeményezze a Bécsi Választott Bíróság előtti eljárást, amelynek függetlenségében és pártatlanságában jobban bízunk, mint az ellenérdekelt fél által megbízott szakértők zavaros számításaiban.

Dr. Szabó Iván
Pécs jogi képviselóje

Pécs, 2011-09-15