775 milliót követelnek a PK Zrt.-től – Videó!

A 2009-es botrányos buszeladási szerződéssel kapcsolatban 440 milliós adóhiányt állapított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Baranya Megyei Adóigazgatósága. Ehhez még hozzáadódik az adóbírság, illetve a késedelmi pótlék is, így összesen 775 millió forintot követelnek a cégtől egy nem jogerős határozat szerint– tudta meg a Pécs TV Pont Ma című hírműsora.

hirdetés

Az erről szóló hatósági dokumentumot a Pécs TV híradójának Komáromi István mutatta meg, aki korábban a Pécs Holding Zrt. felügyelőbizottságában is helyet kapott, s a közelmúltban a buszeladások kapcsán tett feljelentést.

Mint mondta, a PK Zrt. 2008-as magánosításakor tudatosan félrevezették az akkori jobboldali ellenzéket, akik jóhiszeműen szavazták meg a változást, hiszen mindenki, minden pécsi polgár azt szerette volna, hogy a közlekedés változzon.

Szerinte, az adóhatósági határozat alapján azonnal vissza kellene venni a menedzsmentjogokat a PK Zrt. magánbefektetőjétől, a Mecsekbusz Kft.-től.

A revizori vizsgálat szerint ugyanis  a PK Zrt. kisebbségi tulajdonában lévő PK Busrent Kft.  2009-ben úgy vásárolta meg a járműparkot bruttó 2,6 milliárd forintért ( melyben 440 millió forint volt az áfa összege) , hogy a vételár megfizetéséhez egyetlen fillér forrással sem rendelkezett.

Ismeretes, hogy e cégtől bérlik most vissza a korábban kiszervezett járműveket.

Az adóhatóság azt vélelmezi, hogy „a buszok adásvételére és bérletére vonatkozó szerződés színlelt, jó erkölcsbe ütköző, ezért semmis”.  A revizorok érvelése szerint a PK Zrt. „semmis szerződés alapján kiállított bizonylat áfáját helyezett levonásba”,  vagyis kevesebb adót fizetett be. Ezt kívánják most érvényesíteni.

A fellebbezésre egy hónapja van a PK Zrt-nek. Az adóhatóság a titoktartásra hivatkozva nem nyilatkozott az ügyben, s a közlekedési vállalat sem reagált a Pécs TV megkeresésére.

Frissítve (20:21)

Alpolgármesteri sajtóközlemény:

“Reagálás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal határozatára

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) határozata számunkra azt mutatja, hogy Pécs polgármestere a közösség érdekeit védve helyesen járt el akkor, amikor elsőként tett feljelentést a botrányos buszeladások miatt, amelyről most már a NAV is kimondja, hogy színlelt szerződés révén valósult meg.

A városvezetés haladéktalanul egyeztetést kezdeményez a további jogi lépésekről. Erről tájékoztatni fogjuk a pécsieket a következő napokban.

Csizi Péter

Pécs alpolgármestere

Pécs, 2011-02-17”

Hirdetés