8,5 milliárd a hajléktalanokra

A kéregetéssel nincs kibékülve jó pár ember

Az utcai szolgálatok támogatásával együtt a kormány 2012-ben több mint 8,5 milliárd forintot fordít a hajléktalan emberek ellátására – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

hirdetés

Soltész Miklós szombaton a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti Gondviselés Házában tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a támogatás több szinten valósul meg, többek között a hajléktalanok ápoló-gondozó otthonai, a nappali ellátást nyújtó intézmények sora, az átmeneti szállások és rehabilitációs intézmények kapnak költségvetési támogatást.

Az államtitkár szerint a hajléktalanellátás területén is szükség van szemléletváltásra, erre jó példaként nevezte meg a kecskeméti intézményt. Olyan megoldásokra van szükség, amelyek komplex módon segíthetik a lakhatásuk megoldását, oktatásukat és képzésüket, majd a munkába állásukat – fogalmazott az államtitkár.

Soltész Miklós kiemelte: jelenleg 10 700 embert tudnak elhelyezni az ország különböző intézményeiben. Emlékezetetett arra, hogy az elmúlt tél leghidegebb napján, február 6-án kilencezer embernek sikerült szállást adni.

Az államtitkár ismertette: az Új Széchenyi Terv pályázatain a közép magyarországi régióban – itt koncentrálódik a hajléktalanok csaknem fele – öt nyertes pályázaton összesen 480 millió forint támogatást nyertek el, a többi, az úgynevezett konvergenciarégiókban pedig 12 pályázaton 680 millió forintot.

A hajléktalanok lakhatását, a szakképzésbe történő bekapcsolódását, valamint a munkahelyi beilleszkedést segítő pályázatok a megvalósítás szakaszában vannak – tette hozzá.

Soltész Miklós beszámolt egy lehetőségről is, amelynek keretében 105 millió forintot biztosítanak arra, hogy három szervezet segítségével a pályázók felkészülhessenek arra, hogy sikerrel járjanak. Ez lehetőséget ad egy újabb 860 millió forintos pályázatra, amely a konvergenciarégióban, a nagyobb városokban és településeken ad lehetőséget a hajléktalanellátás fejlesztésére a kecskeméti példa alapján – tette hozzá az államtitkár.