Lezárult a tízmilliárdos ISPA-projekt

254 kilométernyi szennyvízcsatorna és ivóvízvezeték készült több, mint 10 milliárd forintból – 32 ezer pécsi polgár számára teremtett 21. századi körülményeket az ISPA, Pécs elmúlt 4 évtizedének legnagyobb közműberuházása.

hirdetés

10 évvel a szerződéskötés, 7 évvel a munkálatok megkezdése után az első ütemekben a Pécs-Keleti városrésztől a Nyugati városszélig szinte félhold alakban csatornázták és látták el ivóvízzel az addig csatornázatlan területeket. A beruházás második ütemében pedig Somogy, Vasas és Hird is teljes mértékben csatornázottá válhattak és egy több kilométeres bekötővezetéken keresztül csatlakozhattak a központi rendszerbe. A projekt csaknem a város egyharmadát érintette, s olyan területeken biztosította az egészséges élet feltételeit, amelyeken e nélkül a közműhálózat kiépítése nem lett volna finanszírozható.

A közbeszerzési eljárások során megtakarított 1,5 milliárd forintból megvalósult 3. ütem alapvetően különbözött az azt megelőzőktől, hiszen viszonylag kevés utcaszintű csatornázási és ivóvízvezeték-építési munkálatot tartalmazott, helyette viszont megvalósult a város legnagyobb szennyvízátemelő gépházának az átalakítása a Megyeri úton, és ehhez kapcsolódóan egy 4,4 km hosszú – a teljes Kertváros szennyvizét elvezető – Pellérdig húzódó óriásvezeték megépítése. Emellett új vízvezeték-hálózat épült ki Somogy-bányatelepen, valamint egy hidroglóbuszt is felállítottak Újhegyen.

A projekt keretében – az uránérc bányászattal összefüggő rekultivációt segítve – megépült 22 db monitoring kút, és kifejlesztettek egy térinformatikai alapú adatkezelési rendszert is, amelyek a zagytározók környezetében látják el ellenőrző feladataikat.

A város csaknem teljes területe egészséges ivóvíz- és szennyvízközmű-hálózattal ellátottá vált, ami magasabb életminőséget biztosít az itt élők számára.

A 10 évet átölelő projekt zárójelentése Magyarországról elsőként kerül az Európai Unió Monitoring Bizottsága elé, így mintaprojektként szolgál más uniós országok hasonló beruházásaihoz is, ez év decemberében Varsóban mutatták be.