A Benficához igazolt a pécsi tehetség

A Benfica labdarúgó-akadémiáján kezdte meg az idei szezont Csoboth Kevin. A tehetséges, 16 éves pécsi játékost több országból is keresték, de Dárdai Pál is azt tanácsolta neki, hogy a portugálokat válassza. A támadó nem türelmetlen, célja a fokozatos fejlődés és tanulás.

hirdetés


Biztosan nem cseng idegenül a Csoboth név a pécsi futballbarátok számára. Csoboth Róbert ugyanis korábban 77 bajnokit játszott a PMSC színeiben, tagja volt a magyar ifjúsági válogatottnak, amely 1984-ben Európa-bajnoki aranyérmet szerzett. Fiáról, Kevinről pedig régóta lehetett tudni, hogy hatalmas tehetség. Az MLSZ versenyrendszereiben 173 meccsen összesen 234-szer talált be.

csoboth kevin + nuno gomes
Nuno Gomes hívta 

A játékos Pécsen kezdett el futballozni, sokáig a piros-feketéknél pallérozódott, majd előbb a Főnix-Gold FC-hez került kölcsönbe, 2015 nyarán pedig a Fradihoz szerződött. Ott az előző szezonban 15 meccsen 30 gólt szerzett az U16-os bajnokságban. Nem is csoda, hogy a zöld-fehérek profi szerződést kínáltak neki, ő azonban inkább külföld felé nyitott.

Megtehette, hiszen Ausztriától Franciaországig számos nagycsapat akadémiája kereste, korábban a Herthánál, a Salzburgnál, a Portónál és a West Ham Unitednél is szemügyre vették, míg 2011-ben a Milannál vendégeskedett.

Már-már úgy tűnt, hogy a berliniekhez megy, de befutott a Benfica egyhetes meghívása. A próbajátékon Kevin remekül megfelelt, így néhány nappal később a korábbi zseniális támadótól, Nuno Gomestől érkezett üzenet, hogy szeretnék őt a soraikban tudni.

Benfica, a tehetséggyár

A portugál klub utánpótlás-nevelő műhelyét, a Seixalt 2015-ben a világ legjobb akadémiájának választották. Évről évre több tízmillió euró értékben értékesítenek tehetségeket nyugat-európai top bajnokságokba. Megfigyelőhálózatuknak köszönhetően sok tehetséget – gondoljunk csak Angel Di Maríára, Axel Witselre, vagy épp Renato Sanchesre – gyűjtenek a klubhoz, akiket néhány szezon után busás haszonnal értékesítenek.

csoboth + Fehér Miki
A tragikus körülmények között elhunyt magyar focista szobránál

– A lisszaboni klubnál, mondanom sem kell, nagyon profi körülmények uralkodnak. Amikor például először kimentünk, két korábbi világsztár, Rui Costa és Nuno Gomes fogadott minket. Edzője szerint Kevin remekül cselez és robbanékony, ugyanakkor számukra sem az a legfontosabb, hogy most hol tart. Ők is látják benne a potenciált, azt várják, hogy 18-19 éves korára érjen be, nem siettetnek semmit – árulta el Csoboth Róbert, Kevin édesapja.

A fiatal játékos jelenleg az U18-as bajnokságban erősíti csapatát, a fokozatos, szintről szintre történő fejlődés mellett fontos számára a tanulás is, mindennap vannak portugál- és angolórái.

csoboth kevin
Nagy jövő előtt áll a pécsi fiatal

Azt azonban senki se gondolja, hogy elég pusztán jó labdaérzékkel születni, és már ki is van kövezve az út a világ legjobb egyik legjobb akadémiájáig. Kevin hatéves kora óta tudatosan készül arra, hogy futballista legyen, amiben benne van az egész család energiája, segítsége. Ők hordták plusz edzésekre, egyéni képzésekre, sérülések idején pedig kezelésekre. De a befektetett munka mellett rengeteg lemondás is szükséges ezekhez az eredményekhez, az átlag szurkoló talán el sem tudja képzelni, hogy mennyi.