A bizonytalan jövőtől félnek a fiatalok

A magyar fiatalok leginkább a jövő bizonytalanságától és az egzisztenciális gondoktól tartanak, de legfőbb problémáik közé sorolták a céltalanságot is – derül ki a Kutatópont piackutató cég 2012-es kutatásának eredményéből, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-nek.

hirdetés

A nyolcezer 15 és 29 év közötti magyar fiatal megkérdezésével készült reprezentatív felmérésben a résztvevők maguk jelölhették ki korosztályuk legégetőbb problémáit. A felsoroltak között az egzisztenciális gondok és a jövő bizonytalanságára utaló félelmek vezetnek: kiemelkednek a munkanélküliséggel, elhelyezkedési nehézségekkel (25 százalék említette), a létbizonytalansággal (22 százalék), valamint a pénztelenséggel, elszegényedéssel (16 százalék) összefüggő aggodalmak – közölték.

Sorrendben az öt legnagyobb problémának a megkérdezettek a bizonytalan jövőt, a munkanélküliséget, a létbizonytalanságot, a céltalanságot és a pénztelenséget tartották. A fiatalok megítélése alapján a drog a hatodik, az alkohol pedig a tizedik legfőbb problémájuk – írták a közleményben.

A négyévente elvégzett Magyar Ifjúság felmérés 2012-es eredményei szerint szoros összefüggés mutatkozik az említett problémák és a kérdezettek lakóhelye között: a létbizonytalanság érzete a megyei jogú városokban érte el a legmagasabb értéket, a kilátástalan jövőtől leginkább a városban élők tartottak, míg a községekben élők számára a munkanélküliség jelentette a legnagyobb problémát.

Az egyetemisták körében kiugróan magas volt azok aránya, akik a céltalanságot és a munkanélküliséget azonosítják az ifjúság legégetőbb problémájaként, míg a drogok és az alkohol említése a legfeljebb nyolc osztályt végzettek körében a legmagasabb. A létbizonytalanság említése a szakmunkásképző bizonyítvánnyal rendelkezők esetében kiugró.

A fiatalok mind a múltbéli, mind a jövőbeli gazdasági helyzetet döntően negatívan értékelték. Háromnegyedük szerint romlott, minden tizedik válaszadó szerint nem változott, és csupán minden századik szerint javult a gazdasági helyzet az elmúlt tíz évben. 58 százalékuk szerint a gazdaság teljesítménye a jövőben romlani fog, 18 százalékuk szerint nem változik, és alig 7 százalékuk vár javulást.

A válaszadók a saját életszínvonaluk alakulását illetően is borúlátóak voltak: családja anyagi helyzetéről 51 százalék vélekedett negatívan, 23 százalékuk szerint nem változik, míg 9 százalékuk szerint a helyzet javulni fog.

A közleményben ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy jelenlegi életszínvonalukkal a megkérdezett fiataloknak csupán 17 százaléka volt elégedetlen, 39 százalékuk bizonytalan, míg 44 százalékuk elégedett.