A Christie’s árverésén bukkant fel két Zsolnay kincs

A két rendkívül értékes tálnak 120 éve veszett nyoma, most a londoni Christie’s aukciósház árverésén bukkantak fel. Az iparművésztelen is jelentős darabokból csak ez a kettő készült és úgy tudjuk, több budapesti magánszemély is megszerezné magának, de az sem kizárt, hogy ezek a tárgyak is Pécsre kerülhetnek.

hirdetés


Még a Zsolnay-örökség szakértői is meglepődtek, amikor a napokban a londoni aukciósház honlapján megjelentek a ritkaságok, hiszen már úgy tűnt, hogy az 1880-as évek végén nyomuk veszett. A Zsolnay Júlia által saját kézzel készített tálak igazi különlegességek, mert méretük miatt kiégetésük is külön eljárást követelt meg, ezért 1887-ben csak ez a két prototípus készült el.

christies
A világ leghíresebb aukciósházában lehet majd licitálni a tálakra

Egymást kiegészítő darabok, egyiken egy kimonóban horgászó, másikon napfelkeltekor halászó nő látható.

zsolnay3 másolata
Zsolnay Júlia szignójával van ellátva

Mindkét tál alján szerepel a teljes receptúra és a technológiai leírás, a Zsolnay logója és Zsolnay Júlia szignója.

A tálakból később csak kisebb változatok készültek, ezekből egy darab egy 45 cm átmérőjű ma is látható a Gyugyi gyűjteményben.

zsolnay4
Gyönyörű orientalista munka

A most árverésre bocsátott tálak kikiáltási ára 6,5 millió forint. Az árverés kedden lesz Londonban King Streeten, ahol ezüst és aranydobozok, valamit 19 századi bútorokra és műtárgyakra is lehet licitálni.

Információnk szerint nem kizárt, hogy a Zsolnay kandalló után ezek a tárgyak is Pécsre kerülhetnek, bár a hírek szerint több budapesti galéria tulajdonos és magánszemély sem fogja sajnálni a pénzt a tálak megszerzésére.