A civil szervezetekre támaszkodna az ÖPE

A kis- és középvállalkozások, illetve a civil szervezetek kiemelt szerepét hangsúlyozták az Összefogás Pécsért Egyesület képviselői a szerda délelőtti, Városházán tartott, költségvetésről szóló sajtótájékoztatón.

hirdetés

A pécsi közgyűlés csütörtökön tárgyalja a város idei költségvetését, amely meghatározza azt, hogy mire is fordítja az önkormányzat a fejlesztési forrásokat, milyen takarékossági intézkedéseket foganatosítanak. Az Összefogás Pécsért Egyesület képviselője, Kővári János szerint a legnagyobb összeget a város energetikai korszerűsítésével lehetne megtakarítani. A vízgazdálkodás fejlesztése és az elektromos buszok beszerzése is ide tartozik.

Kifejtette, hogy a kis- és közepes vállalkozásokra kell helyezni a hangsúlyt a multicégek helyett, nem nekik kell támogatást nyújtani, mert nem fogják megoldani a város problémáit, szemben a helyi vállalkozásokkal.

Kővári elmondta, konkrét javaslatokat alkottak a városmarketing fejlesztésére, elmondása szerint a belváros turisztikai szempontból pozíciót vesztett az elmúlt időszakban. Az egyetemi bővítésekben nagy lehetőséget látnak, hiszen a diákok által hozott tavalyi négy-ötmilliárdos bevétel akár a duplájára is nőhet.

Vicze Csilla képviselő elsősorban a kulturális értékek megőrzéséről beszélt, a pécsi hagyományok ápolásáról. Fontos a gyerekekkel, az iskolásokkal megismertetni a város kulturális életét, ezért anyagi áldozatot is érdemes hozni. Javaslata szerint a helyi általános és középiskolák negyedmillió forintos támogatásokkal eljuthatnának helyi kulturális eseményekre, identitást megőrző programokra.

Vozár Pál, a korábban lemondott képviselő a szociális szféra szerepét hangsúlyozta, kiemelte a civil szervezetek egyre növekvő támogatásának fontosságát, különösképpen azokét, akik ezen a területen végzik tevékenységüket.

Megemlítette a keleti városrész leszakadó területeinek felzárkóztatását mind infrastrukturális, mind társadalmi szempontból. Ebben a munkában is igénybe lehet venni a civil szervezetek tevékenységét, támaszkodni a kis- és közepes vállalkozásokra a nehéz sorsú városrészek megsegítésében.

ÖPE05
Vozár a keleti városrész fejlesztését hangsúlyozta.

Végül mindhárman újra kiemelték: a civil szervezetekbe, illetve a kkv-szektorba kell fektetni, hiszen előbbiek a közelmúltban egyre több közfeladatot vettek át, érdeke tehát a városnak, hogy további támogatást szánjanak rájuk.