A Facebookon nyit a polgármester

Csütörtökön megújította Facebook profilját Pécs polgármestere: Páva Zsolt korábban „csak” mint közszereplő volt jelen a közösségi oldalon, ahol így ismerősként jelölni nem, csak divatos kifejezéssel élve „lájkolni” lehetett. A polgármesternek csütörtök óta cikkünk publikálásáig már közel 400 ismerőse lett.

hirdetés

– Mennyiben más ez az FB-profil a korábbi „közszereplő” profilhoz képest?
– Ez sokkal személyesebb, mint a korábbi oldal. Az volt a célom, és azért változtattam meg, mert szerettem volna még közvetlenebb kapcsolatba kerülni a pécsiekkel, köztük a személyes barátaimmal is. Nem utolsó sorban pedig a gyerekeim is ezt mondogatják már egy ideje, mert ezt könnyebb kezelni. Én ugyanis nem vagyok valami komoly „cyber-gyerek”.

– Közszereplő esetében mindig felmerül a kérdés, hogy mennyire lesz nyitott az oldal. Hol húzódik ez esetben a privát és a publikus szféra határa ez esetben?
– Abszolút nyitott vagyok. Egy ideje már használom a Facebookot és a Skype-ot is, és nagyon szimpatikus ez a „virtuális közösség”, vagy „virtuális világ”. Haladni kell a korral, és ha így könnyebben tudok kapcsolatba kerülni másokkal, akkor nekem is ezt kell tennem.

– Ki jelölheti ismerősnek, lehet-e üzenetet küldeni Önnek? A kommentek esetében van-e valamiféle moderálási elv? Mennyire kaphatnak teret az esetleges kritikus hangok?
– Bárki jelölhet, és írhat is, nincs és nem is lesz semmiféle moderálás, maximum annyiban, hogy trágárságot, agresszivitást, bármilyen kirekesztő szöveget – bár remélem nem lesz ilyen – azonnal törölni fogok. Békés ember vagyok, s tiszteletben tartom a véleményeket, de vannak azért határok, s ezeket a határokat nyilván az értékrendem jelöli ki.

– Várhatóak-e olyan fontos bejelentések Facebookon, mit az az országos politikában már megszokott?
– Nem gondolom, hogy erre a Facebook a legjobb terep, de természetesen megosztom a legfontosabb híreket, információkat itt is, mint ahogy a sajtó útján is.

– Ön kezeli a profilját, vagy, ahogy az sok közszereplőnél van, van erre egy stábja?
– Nem, nincs stábom. Válaszolni én válaszolok, de van a titkárom, aki vállalta, hogy beírja a mondandómat, ha arra személyesen nem érek rá. Felhív telefonon, vagy én hívom, ha közölni valóm van, de mondjuk éppen nem érek rá netezni, és egyeztetünk. Ragaszkodom ahhoz, hogy az én nevem alatt az jelenjen meg, amit én gondolok. Nem vagyok híve az álmegoldásoknak, mégha azok talán egyszerűbbek lennének.

A Facebookon szörfözők mindezek mellett érdekes információkat találhatnak a polgármester tanulmányairól, családi állapotáról, kedvenc sportcsapatairól, amelyek között nem meglepő módon a PVSK-Panthers, a PMFC, és a pécsi női kosárcsapat szerepel.

-Tősgyökeres pécsi családban születtem, mindig is itt éltem! Szeretem a családomat, a történelmet, a jó zenét, az aktív életmódot és a várost, amelynek 2009 májusa óta polgármestere lehetek – írja magáról a közösségi oldalon.

A profilt böngészve az is kiderül, hogy Páva Zsolt a jó zene alatt elsősorban a rockot, illetve a bluest érti, és “lájkolásai” között megtalálhatjuk a Pécs TV, illetve hírportálunk, a PécsMa.hu profilját is.

  • Dr. Páva Józsefné

    Kedves Páva Zsolt!
    Van Önnek Kaposmérői,Kaposvári,Vésztői,Nagymányoki,Pécsi rokoni kapcsolata?Ha igen,akkor az én volt férjemmel rokonok lehettek.A férjem 2008 május 11.-én meghalt.Van két felnőtt lányunk,Ágnes és Éva.A férjem Pécsen járt az Orvosi Egyetemre.1969-ben végzett.Belgyógyász Szakorvosi diplomát szerzett.Várpalotán dolgozott utoljára,innen ment nyugdíjba.Mi továbbra is itt lakunk. Űdvőzlettel:Dr. Páva Józsefné