Az extrák miatt buknak meg

A szakemberek szerint míg az öreg autók leginkább a biztonsági berendezések meghibásodása miatt buknak meg a műszaki vizsgán, az ötévesnél fiatalabb járművek inkább az engedély nélküli extrákon hasalnak el.

hirdetés

Öreg autó: nem vén autó – jól tudják ezt a tulajdonosok. Sokan inkább régi gépkocsijukat javítgatják, minthogy újat vegyenek helyette. A műszaki vizsga összköltsége több tízezer forint is lehet, ha nem túl jó állapotú a gépjármű. A vizsgán főleg az idősebb, 10 év fölötti autók buknak meg műszaki alkalmatlanság miatt – ez lehet fékhiba, vagy rozsdás kipufogó.

Az ötéves vagy annál fiatalabb járműveknél a biztonsági rendszerekkel általában nincs probléma, az idősebb autóknál azonban egyre gyakoribbak az ilyen jellegű meghibásodások, ami miatt alkalmatlannak minősíthetik azt a vizsgabiztosok.

De nemcsak a koros gépkocsik, hanem a fiatal autók is könnyen megbukhatnak a vizsgán – ezek általában az engedély nélküli extrák miatt hasalnak el. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy engedély kell az ablaküveg fóliázásához, de ahhoz is, hogy egy másik márkájú gépkocsi kormányát szerelje be a gépjármű-tulajdonos.