A földdel tennék egyenlővé a nyomortelepeket Pécsett

A korábbiaknál lényegesen szigorúbb rendelettel lépne fel az önkényes lakásfoglalókkal szemben a pécsi városvezetés. Eddig ugyanis nem, vagy csak igen hosszadalmas jogi eljárás után lehetett őket kiköltöztetni. Ezen változtatna a város szeptembertől, sőt, akár dózerrel is nekimennek majd azon nyomortelepeknek, ahol képtelenek a kulturált (együtt)élésre a lakók.

hirdetés

Kusturicai látvány fogadja a gyanútlan látogatókat Pécs számos, jellemzően külvárosi utcájában, ahol gond nélkül lehetne leforgatni a Macskajaj folytatását. Kosz, putrik, mindenféle lilmlomok, elégetett parketták, kibontott ablakok, ajtók nélküli lakások és a szemétben békésen játszó gyerekek látványa tárulhat a szemek elé.

Pécs egyik ilyen jellegzetes nyomortelepe a Magtár utcai kétszintes épület, ahol Bándy Kata gyilkosa és népes családja húzta és húzza meg magát jelenleg is. A házban – szerény becslésünk szerint – most is legalább negyvenen élnek önkényesen, ők kilenc „lakáson” osztoznak testvériesen. Mint mondják, jól megférnek az épület két, hivatalos bérlőjével – bár ezt ők nem biztos, hogy ennyire idillinek festenék le.

Az elmúlt pár napban azonban megbillent a Magtár utcai idill, miután az önkormányzat illetékesei kint jártak a helyszínen.

– Mondtuk nekik is, hogy szeretünk itt lenni, jól érezzük magunkat, nem zavarunk mi senkit – mondja az egyik fiatal nő, aki éppen a gyerekét tartja a hóna alatt.

 

Ez azonban nemigen hatotta meg a város embereit, mint megtudtuk, van is okuk az aggodalomra az önkényes lakásfoglalóknak.

– Az eddigieknél sokkal szigorúbb, a korábbi szabályozásban lévő kiskapukat bezárva, egy olyan rendeletet készítünk elő, amely lehetőséget ad arra a hatóságoknak, hogy érdemben tudjanak fellépni az önkényes lakásfoglalókkal szemben – mondja Nagy Csaba.

Pécs alpolgármestere szerint, bár a rendőrség feladata a rend fenntartása, nekik vannak meg az ehhez szükséges eszközeik, az önkormányzat ehhez minden segítséget megad.

– Korábban nem, vagy csak nagyon hosszadalmas és körülményes jogi, bírósági procedúra után lehetett kitenni az illegális, önkényes lakásfoglalókat, és senkit nem érdekelt, hogy képesek-e a normális, kulturált együttélésre. Mi ezen a helyzeten akarunk és fogunk is változtatni szeptemberben, mert meg kell védenünk a tisztességes bérlőinket és a pécsieket – mondta az alpolgármester.

Nagy Csaba egyelőre nem akart részleteket elárulni a tervezett módosításokról, annyit azonban megtudtunk, vagy eladják ezeket az ingatlanokat, vagy az sincs kizárva, hogy – a bontott anyagért cserébe – a földdel tennék egyenlővé azokat a nyomortelepeket, ahol bebizonyosodik, képtelenek a kulturált együttélésre a lakók, pusztítják a környezetet és a város értékeit.