A Forrásház albérlője lehet a Tüke Busz

Az önkormányzat a héten dönt a Tüke Busz Zrt. és a Pécsi Közlekedési Zrt. közötti feladat átadás-átvételről: a munkavállalók utódlásáról, az irodákról, a székhelyről is. Az új buszos cég támogatásokkal vág bele a feladatba.

hirdetés

A város képviselői elé kerülő előterjesztés szerint a Tüke Busz Zrt. székhelyének a Tettye Forrásház Zrt. által jelenleg használt központi épületet, a Nyugati ipari úti irodaházat jelölték meg; a két társaság bérleti szerződés keretében egyezhet meg a használandó ingatlanokról.

A PK Zrt. által jelenleg használt jegyirodák bérleti jogát szintén átveszi a Tüke Busz Zrt., a pályaudvarok pedig önkormányzati, köztulajdonban vannak, így ezeket használhatja a vállalat.

Az egyik legfontosabb kérdés, a közlekedés fenntartásához elengedhetetlen autóbuszpark megléte. A bíróság jogerős ítélete alapján a Tüke Busz a PK Zrt.-től bérelheti a járműveket, hiszen azok a 2009-es eladás után idén tavasszal a PK Busrent Kft.-től visszakerültek a társaság tulajdonába. Egyelőre azonban a különböző bérleti díjak nincsenek forintosítva, vélhetően csütörtökre már konkrét számokról döntenek.

Az önkormányzat elé kerülő előterjesztés szerint megállapodnak abban is, hogy a Tüke Busz Zrt. mint jogutód munkáltató átveszi és munkaviszony keretében változatlan feltételek mellett tovább foglalkoztatja a jelenleg a PK Zrt. állományában lévő munkavállalókat, így biztosítva a jogfolytonosságot.

A közlekedés működtetésére a PK Zrt. számára 2012-ben 560 millió forint önkormányzati támogatást állítottak be, ezt az összeget azonban áprilistól megosztják a két közlekedési vállalat között. Úgy számolnak, hogy 180 millió forintot kap az előd cég (a már a PK-nak utalt 140 millión felül), a többi forrás, 240 millió pedig a Tükéhez juthat. Az egyik elsődleges szempontként pedig a beszállítói tartozások kiegyenlítését jelölték meg.

A Pécs Holding Zrt. a tulajdonos önkormányzat döntése alapján tavaly decemberben összesen 300 millió forintos kölcsönt vett fel a tömegközlekedés biztosítása céljából, amelyet a Tüke Busz Zrt.-n keresztül adtak a PK Zrt.-nek. A Tükének így az önkormányt még 220 milliót ad át törlesztésre.