A gyámhivatalok átalakítására lenne szükség

Kevés és gyakran nem megfelelő képzettségű az ember, sok az ellentmondó jogszabály a gyámhivatalokban.

hirdetés

Az alapvető jogok biztosa szerint megyénként jelentős az eltérés a gyámhivatalok munkájában és a gyámhivatali munkakörülményekben, illetve hiányosak az ezzel kapcsolatos jogszabályi rendelkezések. Szabó Máté a belügyminiszterhez, az emberi erőforrások miniszteréhez, illetve a közigazgatási és igazságügyi miniszterhez fordult, törvénymódosításokat, módszertani útmutatók kidolgozását kéri tőlük.

A biztos megállapította: a gyámhivatalokban a munkavégzést nehezíti a hiányzó személyi állomány, a nem megfelelő képzettség, továbbá az ellentmondó jogszabályok. Szabó Máté szerint a rendőrök nemegyszer képesítés nélkül végzik a gyermek- és ifjúságvédelmi feladatokat, kevés és mégis kihasználatlan a gyermekmeghallgató szoba. Hozzátette: az áldozatsegítők legtöbbször csak a megyeszékhelyeken, kevés ügyintézővel működnek.

Szabó Máté a belügyminisztertől többek között azt kérte, hogy készítse elő a szükséges jogszabályok olyan módosítását, amely biztosítja a megfelelő számú gyermekmeghallgató szobát. Az emberi erőforrások miniszterének a jogszabályok összhangjának megteremtését, egy módszertani útmutató kidolgozását, a hiányzó személyi feltételek pótlását javasolta, a közigazgatási és igazságügyi miniszternél pedig kezdeményezte, hogy mindenkinek biztosítsák a hozzáférést az igazságügyi szolgálatok áldozatsegítői szolgáltatásaihoz.

Az ombudsman vizsgálatában mintegy 70 szerv álláspontját kérte az ország összes szociális és gyámhivatalának, megyei rendőr-főkapitányságának és igazságügyi szolgálatának áldozatvédelmi munkájáról.