A hallgatók ötödének nincs nyelvvizsgája

A Pécsi Tudományegyetemen a tanulmányaikat befejezők húsz százalékának nincs nyelvvizsgája. Van olyan kar, ahol ez az arány jóval magasabb – tudta meg a Pécs TV Híradója. A felsőoktatási törvény elfogadása után derül majd ki, hogy a most nyelvvizsgával nem rendelkezők kaphatnak-e felmentést a diplomájuk kiváltásához a nyelvvizsga alól.

A Pécs TV Híradójának tudósítása szerint a PTE műszaki karán és a művészeti karán a diákok több mint egyharmadának nincs semmilyen nyelvvizsgája. A televíziónak nyilatkozó fiatal, Ötvös Antal egy éve végzett fizika-informatika szakon. A jelenleg munkanélküli pécsi férfi a minap vizsgázott angolból, s ha minden jól megy, akkor januárban már megkaphatja diplomáját, a jelenleg hatályos jogszabály szerint ugyanis ennek meglétével adja kézbe az oktatási intézmény a diplomát. Mint mondja, az elhelyezkedéskor ma alapvető követelmény a B kategóriás jogosítvány,  a nyelvtudás, de elengedhetetlenek a számítástechnikai ismeretek is.

Nem mindenkinek sikerül azonban megszereznie az egyetemi, főiskolai végzettséghez szükséges nyelvvizsgát. Magyarországon 30 ezer diplomát nem tudnak kiadni ezért a végzősöknek. Most egy javaslat szerint 2016-ig nem lenne idegennyelvi tudáshoz kötve a felsőfokú végzettség.

Baranyában 1400 diplomás munkanélkülit tartanak nyilván. Janovics László, megyei kormányhivatal munkaügyi központjának főigazgatója szerint a könnyítéssel nem növekedne a náluk nyilvántartottak száma. Nem árasztják ugyanis majd el a nyelvvizsga nélkül diplomához jutók a munkaerőpiacot, hiszen ők most is nyilvántartásban vannak – ezzel csak egy másik kategóriába kerülnek majd át – mondta.

Janovics László szerint a munkanélküli – gyakorlatilag – diplomával rendelkezők növelik esélyüket, ha felsőfokú végzettségük lesz. Bár a diplomák értékét befolyásolja majd, hogy nincs mellette nyelvvizsga.

Pécsi Tudományegyetem rektora, Bódis József szerint az intézmény hírneve csorbulhat azzal, hogyha nem kérnek nyelvvizsgát a diplomához. Azt mondja, ők egy másik megoldást dolgoztak ki erre a problémára, s támogatott nyelvi képzések bevezetésén gondolkodnak.