A héten már Pécsett is oltanak a kínai koronavírus-vakcinával

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján elmondta: a mai napon a kínai Sinopharm-vakcinát is eljuttatták háziorvosokhoz, így ezzel is megkezdődik az oltás. Lapunk arról is értesült, hogy Pécsett vannak, akiket már tájékoztattak arról, hogy ezt a szert adják be nekik a hét folyamán, persze amennyiben elfogadják. 

A tiszti főorvos elmondta, bízik benne, hogy a következő hetekben jelentős mennyiségű oltást adnak majd be, ugyanis most már ötféle vakcina áll rendelkezésre. Hangsúlyozta, nagy lépés ez a járvány elleni védekezésben.

„Nincs 100 százalékos védettség, azonban az oltóanyagok megvédenek minket a súlyos, akár halálos tünetek kialakulásától”

– fogalmazott Müller Cecília. A lakosságtól azt kérte, éljenek az oltás lehetőségével.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy Magyarországon február 23-ig 400 esetben mutatták ki a koronavírus brit mutációját, emellett 39 embernél más variánsokat, de a brazil és a dél-afrikai vírusmutációt még nem mutatták ki. Müller Cecília azt is elmondta, a jelenleg ismert oltóanyagok a brit variáns ellen is hatásosnak tűnnek.

Az országos tiszti főorvos ma reggel egyébként a miniszterelnökkel is tárgyalt az esetleges enyhítésekről, összefoglalónkat ITT lehet megtalálni.

Kiemelt kép forrása: BBC.com 

Hirdetés